Het laatste bericht vanuit de Europese Commissie dat Nederland afspraken over het zogenaamde 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn verkeerd zou hebben uitgelegd, is voor LTO een onbegrijpelijke gang van zaken. De consequentie – dat boeren reeds ingezaaide gewassen weer op grote schaal moeten vernietigen – is voor LTO totaal onacceptabel. Als de Commissie in haar voornemen volhardt, zal LTO dit juridisch op iedere mogelijke manier aanvechten.
In goed overleg met Brussel heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderhandeld over één overgangsjaar, of leerjaar, voordat nieuwe, strengere regels ingaan over land- en mestgebruik in de akkerbouw.
Met haar nieuwe ingrijpen laat de Europese Commissie weten dat er alsnog geen sprake kan zijn van een overgangsjaar. Voor veel akkerbouwers betekent dit dat gewassen die inmiddels – in goed vertrouwen – ingezaaid zijn nu weer moeten worden vernietigd. Dit betreft met name zogenaamde ‘bufferstroken’ waar boeren nu alsnog op stroken van drie meter breed hun gewassen weg moeten
Volgens LTO is die gang van zaken niet alleen totaal onuitvoerbaar, maar ook absoluut onacceptabel. LTO voorzitter Sjaak van der Tak: “Blijkbaar bemoeit Brussel zich tot op de vierkante meter met onze landbouw. Maar de politiek mag van boeren in deze tijden niet vragen om reeds ingezaaide gewassen weer om te ploegen vanwege doorgeschoten regelgeving”. De vraag is ook welk probleem hier überhaupt mee wordt opgelost: gewassen als wintertarwe, winterprei of bloembollen zitten al stevig in de grond. Van der Tak: “Ik ben verbijsterd dat de Europese Commissie dit van de Nederlandse landbouw vraagt. Dit gaat niet meer over regelgeving, maar ronduit over regel-rancune. Het is doorgeschoten en ik vind het niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel. Als de Commissie haar eis niet intrekt, zullen we elke mogelijkheid onderzoeken om dit juridisch aan te vechten”. LTO meent daarbij sterk te staan: een onbegrijpelijk misverstand tussen Nederland en Brussel betekent nog niet dat boeren verplicht zijn om hun oogst te vernietigen. Daar gaat de Europese Commissie ronduit achteloos aan voorbij.