Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Minder gezondheidsklachten bij mensen met een groene tuin

Meer groen in particuliere tuinen is niet alleen nodig voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in steden. Het lijkt ook grote invloed te hebben op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van Wageningen University & Research en het Nivel naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid.

WUR 5 april 2023

“De sterkte van de relaties die we hebben gevonden, is opvallend,” zegt Sjerp de Vries, projectleider bij Wageningen Environmental Research. Het onderzoeksteam heeft gekeken naar het verband tussen het hebben van een tuin bij huis (en de hoeveelheid groen in die tuin), en hoe vaak klachten en aandoeningen voorkomen (zoals bekend bij de huisarts). Bij vrij veel aandoeningen lijkt een tuin bij huis gunstig gerelateerd te zijn aan de mate waarin ze voorkomen. En bij nog meer aandoeningen ook de hoeveelheid groen in die tuin.

De Vries: “Dit is iets om rekening mee te houden bij toekomstige woningbouw, en in de visie op de inrichting van stedelijk gebied. Als er meer woningen worden gebouwd in de vorm van appartementen, waardoor straks meer mensen geen privégroen bij huis hebben, kan dat nadelig uitpakken voor de volksgezondheid.”

De onderzochte aandoeningen

In het onderzoek zijn 21 typen aandoeningen onderscheiden. 9 hiervan blijken minder voor te komen bij mensen die een tuin bij huis bezitten, ongeacht de grootte daarvan en de hoeveelheid groen. Het verband is het sterkst bij een beroerte/hersenbloeding. Onder degenen met een tuin komt deze aandoening 15% minder voor dan onder degenen zonder tuin. Voor één aandoening is een ongunstig verband met tuinbezit gevonden (elleboog-, pols- en handklachten). Voor de overige 11 typen aandoeningen is er geen verband aangetoond.

Ook hebben de onderzoekers gekeken naar de hoeveelheid groen in de tuin, ingedeeld in vijf klassen (inclusief een klasse ‘geen tuin’). De Vries: “Hierbij zagen we bij 20 van de 21 aandoeningen een relatie, die ook nu alleen voor elleboog,- pols- en handklachten ongunstig van aard was.” Het positieve verband is het sterkst bij darminfectie: deze komt minstens 20% minder voor bij mensen met 50 m2 tuingroen of meer, dan bij mensen zonder tuin.

Groenkaart en gezondheidsgegevens

De Vries: “Om de hoeveelheid groen in tuinen en de woonomgeving in beeld te brengen, hebben we bij Wageningen Environmental Research een groenkaart ontwikkeld. Die is gebaseerd op digitale luchtfoto’s uit 2018, en gecheckt met behulp van onafhankelijke databronnen, bijvoorbeeld gegevens van gemeenten over het aanwezige groen.”

Een voorbeeld uit de ontwikkelde kaart met tuingroen.

De gezondheidsgegevens zijn afkomstig uit patiëntendossiers van huisartsen, bijeengebracht in Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. In de analyses is rekening gehouden met relevante kenmerken van de patiënten zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en huishoudinkomen.

Van het onderzoek is een publieksgerichte samenvatting beschikbaar, waarin de bevindingen verder worden uitgelegd.

Wil je meer weten over het verbeteren van onze leefomgeving? Tijdens het middagseminar 'Een gezonde leefomgeving doe je samen' gaan we met verschillende experts in gesprek en kijken we hoe we onze leefomgeving gezonder kunnen maken. We behandelen verschillende thema's als mobiliteit, energietransitie en gezondheid, in relatie tot het nieuwe Omgevingsplan. Benieuwd naar de middagseminar? Bekijk het hele programma hier

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.