Gemeenten en veiligheidsregio’s hebben sinds 2011 houvast gekregen in de organisatie van het evenementenproces in de vorm van de landelijke Handreiking Evenementenveiligheid (HEV). Na een actualisatie in 2018 volgt dit jaar weer een actualisatieslag.
Een aantal incidenten, inzichten en ervaringen maakten in 2018 een actualisatieslag noodzakelijk (HEV 2018: procesmodel evenementenveiligheid, pdf, 836 kB), hierbij is onder andere een 8e processtap toegevoegd. Sinds 2018 hebben er op landelijk niveau geen actualisaties of nieuwe initiatieven meer plaatsgevonden
De Inspectie Justitie en Veiligheid stelde in 2023 per brief aan de voorzitters van de Veiligheidsregio’s en de voorzitter van de VNG dat het inmiddels nodig is om de HEV te actualiseren. Daarbij ontstaat de vraag of de HEV in nog wel voldoende antwoord is op de huidige behoeften van gemeenten en hun adviespartners. Het lijkt erop dat er óók meer kennis en inzicht, proceshandvatten en tools nodig zijn om goed de regie te nemen op het gemeentelijke evenementenproces.
Inhoudelijk gezien is er daarom noodzaak om gemeenten steviger te betrekken bij de actualisatie van de HEV. Daarbij komt het feit dat gemeenten - en niet de veiligheidsregio’s - verantwoordelijk zijn voor het lokaal in te richten vergunningsproces van evenementen. De VNG kan als koepelorganisatie bij uitstek hun belangen behartigen. Daarom slaan we met het Landelijk Netwerk Evenementencoördinatoren Veiligheidsregio’s nu de handen ineen om een actualisatieslag te maken voor gemeenten én veiligheidsregio’s!
De komende maanden worden beelden en behoeften opgehaald (via een internet-enquête en klankbordgesprekken). Hierna zal de zomer in het teken staan van het ontwikkelen van producten, waarna de consultatiefase vanaf het najaar van start gaat.