Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe criteria voor uniforme kwaliteit in VTH

De landelijke kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn vernieuwd. Deze criteria zijn van belang voor een goede en uniforme uitvoering van de doelen van de Omgevingswet door alle overheden. De nieuwe criteria gaan in op 1 januari 2025.

VNG 11 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bekijk de Kwaliteitscriteria 3.0 voor uitvoering en handhaving krachtens de Omgevingswet (pdf, 4,5 MB)

De set kwaliteitscriteria bestaat uit 4 onderdelen:

  • Deel A – Inleiding en toelichting

  • Deel B – Criteria voor de kritieke massa van een organisatie

  • Deel C – Procescriteria voor VTH-uitvoering

  • Deel D – Competentieprofielen

Reikwijdte en verplichting

Artikel 18.20 van de Omgevingswet verplicht gemeenten en andere betrokkenen om aandacht te besteden aan de kwaliteit van uitvoering en handhaving. Dit kan bijvoorbeeld via een verordening.

  • Voor de basistaken (artikel 18.23) moeten de kwaliteitsnormen in een verordening worden vastgelegd. De VNG en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben hiervoor een modelverordening opgesteld. Die verwijst naar de meest actuele set criteria. 

  • Voor de overige VTH-taken geldt een zorgplicht, waarbij de invulling vrij is.

De nieuwe versie 3.0 is tot stand gekomen onder het Interbestuurlijk Programma (IBP) Versterking VTH, met bijdragen van meer dan 40 organisaties en ruim 600 reacties op een consultatie. Het IBP liep tot september 2024, maar er is een breed gedragen gevoel dat voldoen aan kwaliteitscriteria belangrijk is en blijft. De kwaliteitscriteria zullen dan ook actueel gehouden worden.

Eerdere versies 

De eerste criteria voor toezicht en handhaving werden in 2005 ontwikkeld. In 2012 zijn daar criteria voor de kritieke massa (Deel B) en procescriteria (Deel C) voor VTH toegevoegd. Met de komst van de Omgevingswet is in 2022 Deel B aangepast naar versie 2.3, en zijn competentieprofielen (Deel D) toegevoegd.

Meer informatie

Stel uw vragen via kwaliteitscriteria3.0@vng.nl 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.