Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe versie 2.15 Landelijke richtlijn bouw- en sloopveiligheid

Bouw- en Sloopveiligheid is een belangrijk onderdeel van het werk van het Bouw- en Woningtoezicht / VTH. Onder de Omgevingswet is bouw- en sloopveiligheid ook een aparte activiteit geworden die we de Informatieplicht noemen.

16 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

We bouwen en slopen steeds meer in de drukke en complexe bestaande omgeving waardoor het een steeds grotere uitdaging vormt dit op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen doen. Tijdig vooroverleg met alle partijen is daardoor steeds belangrijker geworden. De bouw- en sloopveiligheid geldt voor zowel personen als ook objecten zoals gebouwen en natuur rondom de bouwplaats. De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht heeft een Landelijke richtlijn ontwikkeld die gemeenten, opdrachtgevers en uitvoerende partijen ondersteunt in het veilig kunnen bouwen en slopen. Per 1 juli 2020 zijn de veiligheidsafstanden uit de Richtlijn aangestuurd in het Bouwbesluit 2012, en dit is ook het geval onder de Omgevingswet waarbinnen de richtlijn is aangestuurd via artikel 7.15 van het Bbl. Met onder andere de door het Bbl verplichte risicomatrix en het aanstellen van een veiligheidscoördinator, waardoor de veiligheid in de omgeving van de bouw- en of sloopactiviteit beter in de regelgeving is geborgd. Onder de Omgevingswet wordt het onderwerp Bouw- en sloopveiligheid nog uitgebreider in wetgeving geborgd, waarbij de richtlijn hier een complete en uniforme invulling aan geeft, deze wetgeving ook in de praktijk goed te kunnen uitvoeren.

Centraal in dit dossier staat de Landelijke Richtlijn Bouw- en slooveiligheid versie 2.15  die onder de Omgevingswet in het Besluit Bouwwerken leefomgeving (Bbl) is aangestuurd. Paragraaf 6.2 van de richtlijn met prestatie-eisen geldt dan ook als een toetsings- en directe handhavingsgrond.

Bouw- en sloopveiligheid is onder de Omgevingswet ook een aparte activiteit geworden die gelijktijdig met een melding bouwactiviteit, een melding sloopactiviteit of een vergunningaanvraag voor een bouwactiviteit dient te worden ingediend. Dit noemen we de informatieplicht. 

Het niet door het Bbl aangestuurde overige deel van het beleid kunnen gemeenten als lokaal beleid vaststellen als onderdeel van het gemeentelijke Omgevingsplan. Door de richtlijn als beleid vast te stellen staan wij voor een Landelijke uniforme borging van de veiligheid van de omgeving van de bouw- en sloopplaats.

Hieronder vindt u de nu geldende actuele Omgevingswet proof versie, waarbij in versie 2.15 ten opzichte van de eerdere versie nog enkele verbeteringen en correcties zijn doorgevoerd.

Deze versie 2.15 Landelijke Richtlijn bouw- en sloopveiligheid kunt u hier downloaden .

 *Mochten er nog wijzigingen of reparaties in de wetgeving komen vanuit BZK, dan zullen deze nog worden verwerkt.

Alle informatie vanuit de Rijksoverheid over Bouw- en Sloopveiligheid vindt u op deze  overzichtspagina Veiligheid bij bouw- en sloopveiligheid

Daarnaast heeft de Rijksoverheid in samenwerking met de VBWTN ook al een nieuw infoblad veiligheid en gezondheid bouw- en sloopwerkzaamheden na invoering van de Omgevingswet uitgebracht.  

In dit dossier vindt u naast de handreiking ook diverse links, filmpjes en voorbeelden die bij kunnen dragen aan het vergroten van de bewustwording om op een veilige en verantwoorde manier te kunnen bouwen en slopen in relatie tot de omgeving van het te bouwen of te slopen object.

De Landelijke richtlijn ziet op de bouw- en sloopveiligheid in relatie tot de omgeving van het project. Dit betreft dus de veiligheid buiten het bouwhek voor personen en belendingen. Veiligheid tijdens het bouwen gericht op de bouwvakkers en andere zich binnen het bouwterrein begevende personen is geregeld in ARBO-wet- en regelgeving en niet in deze richtlijn.

De versie van de Landelijke richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid die tot en met 31 december 2023 gold (Wabo / Bouwbesluit 2012 vindt u hier.

Voor vragen over de richtlijn kunt u contact opnemen met:

Vincent Hilhorst: vincent.hilhorst@denhaag.nl tel. 06-55781028
Wico Ankersmit: wa@vereniging-bwt.nl tel. 06-13154648

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.