Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe versie STAM (5.0) binnenkort beschikbaar in het DSO

Vanaf woensdag 24 juli 2024 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Deze update, onderdeel van release PI-31.2, introduceert belangrijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket.

VNG 24 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Belangrijke wijzigingen in STAM 5.0

STAM 5.0 brengt twee significante veranderingen met zich mee:

1. Nieuwe soorten verzoeken: STAM 5.0 maakt het mogelijk om verzoeken voor 'Verken uw idee' en de Europese 'Single Digital Gateway' (SDG) in te dienen.

2. Verbeterde afhandeling van vooraf ingevulde velden: Het wordt eenvoudiger om aan te geven wanneer een initiatiefnemer een vooraf ingevuld veld uit een bronregistratie heeft leeggemaakt, een belangrijke functionaliteit voor overheden.


Nieuwe verzoekberichten 'Verken uw idee'

Met de ondersteuning van 'Verken uw idee' kunnen initiatiefnemers een idee indienen bij de overheid. Zonder dat zij uitgewerkte plannen hoeven mee te sturen. Dit maakt het mogelijk om een (voor)overleg aan te vragen met de overheid om hun plannen te bespreken. Voor de implementatie is ondersteuning van STAM 5.0 door zaak- of vergunningensystemen noodzakelijk.


Single Digital Gateway

STAM 5.0 ondersteunt ook verzoeken voor de Europese SDG-verordening, onderdeel van Single Digital Gateway. Zo krijgen Europese burgers en bedrijven digitale toegang tot diensten in andere EU-lidstaten. Hierdoor moeten overheden bepaalde producten en diensten beschikbaar stellen voor Europese burgers en bedrijven, waaronder vergunningverlening.


Technische aanpassing ingevulde velden

Een belangrijke technische verbetering in STAM 5.0 is de 'nillable'-constructie. Dit geeft aan wanneer een initiatiefnemer een vooringevuld veld heeft leeggemaakt. Dit is essentieel voor overheden om te weten bij optionele vragen.

Beschikbaarheid en planning

De release van STAM 5.0 op de pre-productieomgeving is gepland op donderdag 18 juli 2024. Op woensdag 24 juli 2024 wordt de versie uitgerold op de productieomgeving. Deze data kunnen veranderen door onvoorziene omstandigheden. De actuele planning is altijd te vinden in de onderhoudskalender van het DSO.

Meer informatie

Meer details over STAM 5.0 en de bijbehorende bestanden zijn te vinden op de pagina 'Standaard en informatiemodel aanvragen en meldingen (STAM en IMAM)'. Softwareleveranciers zijn al geïnformeerd. Alle relevante informatie staat ook op het Ontwikkelaarsportaal.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.