De afgelopen maanden zijn er vier nieuwe vragen en antwoorden over het Activiteitenbesluit toegevoegd aan de InfoMil website. We actualiseren de informatie op de website mede naar aanleiding van vragen aan de helpdesk.
De afgelopen maanden zijn er vier nieuwe vragen en antwoorden over het Activiteitenbesluit toegevoegd aan de InfoMil website. We actualiseren de informatie op de website mede naar aanleiding van vragen aan de helpdesk.
#Hoe vind ik snel het juiste voorschrift?
De voorschriften voor een bepaalde activiteit staan meestal zowel in het Activiteitenbesluit als in de Activiteitenregeling.
Met de
Activiteitenbesluit Internet Module
kan men het snelste te weten komen welke voorschriften van toepassing zijn. De AIM stelt op basis van de gemaakte keuzes een voorschriftenpakket op maat samen.
In de
Integrale versie van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling
staan alle voorschriften van besluit, regeling en overgangsrecht per activiteit bij elkaar. Met een uit hyperlinks bestaande inhoudsopgave en de zoekfunctie kan men er snel in zoeken
De AIM geeft ook aan of een omgevingsvergunning milieu of omgevingsvergunning beperkte milieutoets nodig is voor de activiteit. Juridisch volgt dit uit het Besluit omgevingsrecht (Bor). De algemene uitgangspunten voor de verdeling van de verschillende soorten bepalingen over het Bor, Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling staan in de tabel hieronder.
Wat is waar geregeld in Bor, Activiteitenbesluit- en regeling?
Bor
Activiteitenbesluit
Activiteiten-regeling
Activiteiten als gevolg waarvan een bedrijf vergunningplichtig wordt
(Bijlage I en artikel 2.2a)
Weigeringsgronden voor de Omgevings-vergunning beperkte milieutoets (OBM)
(artikel 5.13b)
Doelvoorschriften
Verbodsbepalingen
Afstandsnormen
Meetregistratie- en onderzoeks-verplichtingen
Verwijzingen naar andere besluiten
Maatwerk (voor zover het geen maatwerk betreft dat gekoppeld is aan een maatregel in de Activiteitenregeling)
(Technische) middel-voorschriften (erkende en verplichte)
Maatwerk-voorschriften
#
Vraag
Hoe werken maatwerkvoorschriften bij een inrichting type C?
Antwoord
Voor veel
inrichtingen type C
kan het bevoegd gezag maatwerkvoorschriften op grond van het Activiteitenbesluit stellen. Die gelden dan naast de voorschriften van de omgevingsvergunning milieu. De maatwerkvoorschriften worden nooit onderdeel van de omgevingsvergunning milieu.
De
procedure voor het opstellen van een maatwerkvoorschrift
staat ook los van de procedure voor het opstellen van een omgevingsvergunning milieu. Wel kunnen de procedures gelijk oplopen. Het bevoegd gezag moet dan op basis van artikel 3:10, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht besluiten dat het de uniforme openbare voorbereidingsprocedure volgt bij het opstellen van het maatwerkvoorschrift. In dat geval kan het bevoegd gezag bijvoorbeeld het ontwerp van de omgevingsvergunning milieu samen met het ontwerp van het maatwerkvoorschrift publiceren.
Dit is natuurlijk anders als bij een milieuneutrale wijziging van de omgevingsvergunning milieu al de reguliere (korte) procedure van de Wabo geldt.
Wij hebben op onze site een
overzicht van alle gevallen waarin maatwerk mogelijk is
.
Valt het verplaatsen van goederen of materiaal binnen het productieproces onder de term overslag?
#
Vraag
Valt het verplaatsen van goederen of materiaal binnen het productieproces onder de term overslag in het Activiteitenbesluit?
Antwoord
Nee, met de term overslag worden niet de handelingen binnen een productieproces bedoeld.
Het Activiteitenbesluit definieert het begrip overslag niet. Wat wordt er dan onder verstaan?
Overslag is te beschouwen als een handeling binnen het transportproces tussen een onderneming en een andere partij (onderneming of particulier). Bij overslag gaat het om het van en naar een transportmiddel verplaatsen van goederen of materialen. Onder overslag vallen bijvoorbeeld het lossen, (be)laden, overladen of (over)hevelen van goederen of materialen.
Er is geen sprake van overslag als goederen zijn aangeleverd bij een onderneming en in voorraad liggen voor gebruik in een eigen productieproces. Dit is dan namelijk niet meer te beschouwen als transportproces tussen een onderneming en een andere partij.
Er is wel weer sprake van overslag als in voorraad gehouden goederen worden beladen voor transport naar een andere onderneming of particulier.
#
Vraag
Moet een silo met stuifgevoelige stoffen worden afgezogen?
Antwoord
Nee. Op de ontluchting van de silo is een (doeken-)filter voldoende om de stofemissies te beperken. Afzuiging van de silo is niet nodig.
Volgens artikel 3.38 van het Activiteitenbesluit moeten stoffen van stuifklasse S1 en S3 (zie
lijst met stuifklassen
) worden opgeslagen in een gesloten ruimte. Onder gesloten ruimte wordt volgens de nota van toelichting (staatsblad 2010/781) verstaan de opslag in
een gebouw
een silo
een gesloten container
Dergelijke ruimtes hebben over het algemeen geen ventilatie. De stofemissies zullen daardoor zo laag zijn dat deze altijd onder de in artikel 2.6 of 3.38, tweede lid, genoemde
massastroom
Toelichting begrip: massastroom
x
De massa van een bepaalde stof of stoffen uit eenzelfde
stofklasse
of
-categorie
, die per tijdseenheid wordt geëmitteerd (in g/uur).
blijven. Als er wel ventilatie is, dan moet bij een emissie boven de massastroom een stoffilter worden toegepast
.
Bij het vullen of legen van een silo zijn soms wel aanvullende maatregelen nodig.
Als bij het vullen of legen van silos een doekfilter of een andere geschikte
filtrerende afscheider
wordt toegepast, is voldaan aan artikel 3.38 van het besluit. Afzuiging bij silos is dan niet nodig.
Zie voor meer informatie de pagina
Luchtvoorschriften bij op- en overslaan
.