Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Noord-Holland gaat aan de bak met stikstofbank

De provincie Noord-Holland steekt PAS-melders en interimmers de helpende hand toe. Met de instelling van een stikstofbank wil Noord-Holland proberen deze bedrijven aan stikstofruimte te helpen. De bedoeling is om de onzekere situatie op te lossen waarin zij al sinds 2019 zitten.

Provincie Noord-Holland 5 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

PAS-melders zijn agrarische en industriële bedrijven die buiten hun schuld om niet de juiste natuurvergunning hebben. Tot 2019 was het voldoende om een uitbreiding of wijziging van hun bedrijf te melden onder het toenmalige Programma Aanpak Stikstof (PAS) van het Rijk. Als de stikstofneerslag van hun activiteiten onder de drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar bleef, hoefden zij hadden daarvoor geen natuurvergunning aan te vragen. Halverwege 2019 veegde Raad van State het PAS echter van tafel. Daardoor zijn deze bedrijven, hoewel ter goeder trouw, formeel in overtreding.
 
Dat geldt ook voor interimmers. Dit zijn bedrijven of activiteiten die al actief waren voordat in februari 2009 nieuwe Europese wetgeving dwong tot aanvraag van een milieuvergunning. Daarbij heeft echter vanwege onduidelijkheid in de landelijke regels geen vergunningverlening plaatsgevonden op basis van een passende beoordeling. Dat had wel gemoeten.
 
Met de instelling van een stikstofbank voor deze zogenoemde PAS-melders en interimmers wil de provincie stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt, bijvoorbeeld doordat een veehouderij stopt, onder andere aan deze ondernemers beschikbaar stellen. Omdat stikstofruimte niet voor het oprapen ligt gaat de provincie actief op zoek naar bedrijven die ruimte kunnen inbrengen.
 
Het oplossen van de PAS-meldersproblematiek en die van interimmers ligt officieel bij het Rijk. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (Stikstofbanken) over de reden waarom Noord-Holland deze stap zet: “Er zit nu onvoldoende vaart achter en onze ondernemers en hun gezinnen leven al sinds 2019 in grote onzekerheid. Daarom kijkt Noord-Holland wat we zelf kunnen doen. Het is de eerste keer dat op deze manier een oplossing wordt gezocht voor PAS-melders en interimmers. Dat is spannend. Ik hoop dat we binnenkort een aantal PAS-melders goed nieuws kunnen geven.”

Stikstofruimte over?

De provincie roept ondernemers die stikstofruimte willen aanbieden op om contact op te nemen via stikstof@noord-holland.nl. Op die manier hoopt Noord-Holland een beweging in gang te zetten waarbij ondernemers elkaar kunnen helpen. Dus de provincie spreekt graag bedrijven die denken over beëindiging, afschalen of beperken van stikstofuitstoot. PAS-melders en interimmers die vragen hebben over de nieuwe stikstofbank, kunnen een bericht sturen naar hetzelfde mailadres.

Woningbouw en industrie

Naast de instelling van de PAS-meldersbank, blijven de al bestaande banken voor de woningbouw en de verduurzaming van industrie van kracht. Wanneer stikstofruimte vrijkomt, beslissen Gedeputeerde Staten (GS) per geval in welke bank de stikstof terecht komt. Daarbij kunnen GS ook de wensen van de inbrenger van stikstofruimte meenemen.

Naar de natuur

Met de instelling van een PAS-meldersbank, actualiseert de provincie ook andere punten uit de stikstofaanpak. Bij de aankoop van stikstofruimte mag bij het opnieuw gebruiken van ruimte 30% niet meer ingezet worden. Noord-Holland verhoogt dit percentage nu naar 40% zodat een deel van de ruimte ten goede komt aan de natuur die erg lijdt onder de stikstofuitstoot.
 
Verder staat de provincie voortaan het verleasen van stikstofruimte toe. Hiermee maakt de provincie tijdelijk gebruik van stikstofruimte mogelijk. Het ene bedrijf stoot tijdelijk minder stikstof uit, waardoor iemand anders deze ruimte voor een bepaalde periode kan inzetten. Naar verwachting biedt verleasen vooral voor woningbouw- of infrastructuurprojecten een oplossing.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.