Voor de bouw van 42.500 woningen tot en met 2030 wil Noord-Holland Noord (NHN) grote woningbouwprojecten versnellen. Dit kan alleen met hulp van het Rijk. In een propositie aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening roepen de provincie en 17 gemeenten het Rijk op om de regio NHN toe te voegen aan de lijst met grootschalige woningbouwlocaties en een langdurige samenwerking aan te gaan. Door de aanwijzing als grootschalige woningbouwlocatie maakt de regio NHN kans op een extra financiële bijdrage van het Rijk. De propositie NHN wordt vandaag, de dag van de Woontop, aangeboden aan het Rijk.
Er zijn in NHN plannen voor 68.000 woningen, waarvan 42.500 tot en met 2030 worden gebouwd. Een groot deel van deze woningen komt in 2 gebieden: de Alkmaarse corridor en de Westfriese corridor. Bij de Alkmaarse corridor gaat het om woningen tussen Uitgeest, Alkmaar en Schagen. Bij de Westfriese corridor om woningen tussen Obdam, Hoorn en Enkhuizen.
Voor deze groei moeten er investeringen worden gedaan, met name in verkeersmaatregelen en OV-knooppunten. De regio financiert het grootste deel van deze opgave, maar op een paar punten is concrete hulp van het Rijk nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woningbouwontwikkeling Poort van Hoorn of de multimodale Ring Alkmaar/N242.
De woningbouwopgave in NHN heeft veel invloed op het terugdringen van het woningtekort in Nederland. In slechts 6 andere regio's in Nederland worden meer woningen gebouwd. Van deze gebieden is NHN als enige regio niet erkent als grootschalige woningbouwlocatie.
NHN grenst aan de Metropoolregio Amsterdam en speelt een belangrijke rol in het verminderen van de druk op de oververhitte woningmarkt. De regio kan ook voorzien in een betaalbaar en divers woningaanbod in een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Door de ontwikkelingen rondom woningbouw en bereikbaarheid zijn er ook veel kansen om de economische kracht van de regio nog verder uit te breiden en te versterken.
De provincie Noord-Holland, de 17 betrokken gemeenten en samenwerkingspartners werken nu ook al gezamenlijk aan de woningbouwopgave in de regio. Zo komen zij samen tijdens (deel)regionale versnellingstafels om kansen en knelpunten te bespreken om woningbouw te versnellen. Deze samenwerking wordt nu verder verstevigd door het aanbieden van de propositie, die door eensgezind samenwerken snel tot stand is gekomen. Met het Rijk als partner kan NHN een grotere bijdrage leveren om het landelijke woningtekort sneller op te lossen.
Lees hier de volledige propositie Noord-Holland Noord als Grootschalige Woningbouwlocatie (pdf, 11 MB).