De Omgevingswet is welgeteld één week controversieel geweest. De Eerste Kamer heeft direct de Omgevingswet niet controversieel verklaard. Nadat D66 in de Tweede Kamer op 2 februari jl. echter een fout had gemaakt bij de stemming, was de Omgevingswet vorige week nog controversieel. Op 9 februari jl. heeft D66 die fout hersteld bij een nieuwe stemming in de Tweede Kamer. Het is echter nog geen gelopen race wanneer de Omgevingswet in werking treedt. De ogen zullen de komende maanden met name zijn gericht op de Eerste Kamer. Uit een spoeddebat op 13 januari jl. volgt dat nog niet alle politieke partijen zijn overtuigd dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking dient te treden. Minister Ollongren heeft tijdens dat spoeddebat aangegeven dat zij wil dat de Eerste Kamer voor de zomer duidelijkheid geeft. Zij zei dat de gemeenten er klaar voor zullen zijn.
Direct na de nieuwe (tweede) stemming in de Tweede Kamer bracht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren een nieuwsbericht uit dat de Omgevingswet alsnog niet controversieel is verklaard. In het nieuwsbericht van de VNG staat dat de implementatie in volle gang is:
‘Gemeenten werken ondertussen onverminderd door aan de implementatie van de Omgevingswet. De VNG heeft eerder aangegeven uiterlijk in april duidelijkheid over de definitieve inwerkingtredingsdatum willen te krijgen. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet blijft beide Kamers de komende tijd informeren over de voortgang van de implementatie.’
Eerder heeft de VNG de beide Kamers al verzocht dat de Omgevingswet (en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) op 1 januari 2022 in werking treedt.
Waar de VNG vindt dat de gemeenten klaar zullen zijn voor inwerkingtreding, lijken de wethouders van de gemeenten minder enthousiast. Gisteren stond een krantenartikel in de Trouw dat uit onderzoek van het vakblad Binnenlands Bestuur en de landelijke Wethoudersvereniging blijkt dat 37 procent van de wethouders uitstel van de inwerkingtreding wil en 11 procent zelfs afstel van de Omgevingswet. Ongetwijfeld heeft het verzoek om afstel met name te maken met de politieke kleur van de wethouders. Vooral GroenLinks en SP zijn tegenstanders van de Omgevingswet. Niet toevallig waren de linkse senatoren tijdens het spoeddebat op 13 januari jl. erg kritisch over de inwerkingtreding. Zij waren immers ook tegen de Omgevingswet zelf.
Het lijkt erop dat de tegenstanders van de Omgevingswet de stemming over de inwerkingtreding willen gebruiken om hun politieke gewin alsnog te halen. Niet vergeten moet worden dat de Omgevingswet met ruime meerderheid in beide Kamers is aangenomen. Dan is onwenselijk dat na investeringen van vele honderden miljoenen euro’s voor de implementatie opnieuw de vraag wordt opgeworpen of één grote Omgevingswet wel wenselijk is. Dat zou allang een gepasseerd station moeten zijn. Nederland polderland heeft zeker ook zijn nadelen.
Als wethouders willen dat de Omgevingswet moet worden uitgesteld of zelfs afgesteld, dan komt dat mede omdat zijzelf (of hun voorgangers) hun werk niet goed hebben gedaan. Oorspronkelijk zou de Omgevingswet immers in 2017 in werking treden (en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in 2015). Gemeenten hadden de nodige tijd om zich voor te bereiden. Bovendien is laatst vanwege de coronacrisis de inwerkingtreding al met een jaar opgeschoven. Sinds wanneer moet een slechte voorbereiding worden beloond met verder uitstel? En hoe zit dit met de gemeenten die wel in een goede voorbereiding hebben geïnvesteerd? En voor wie verder uitstel veel geld kost?
De VNG schrijft in haar nieuwsbericht dat in de Tweede Kamer een debat is aangevraagd om nog deze week over het inwerkingtredingsbesluit te stemmen. De Tweede Kamer heeft op 1 december 2020 een motie aangenomen dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking dient te treden. Daarom zou de Tweede Kamer moeten instemmen met het inwerkingtredingsbesluit dat dit regelt. Althans zolang D66 begrijpt dat het vreemd zou zijn om twee maanden later ineens anders te stemmen; en ook haar eigen minister niet te steunen die een snelle inwerkingtreding wil. Toch zal dan nog afgewacht moeten worden hoe de Eerste Kamer later dit jaar stemt.
Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel