De gemeenten Oss en ’s Hertogenbosch ontwikkelen samen de Duurzame Polder, een energielandschap waarin een groot deel van de opgave uit de regionale energiestrategie (RES) wordt gerealiseerd. Adviseur Jos Pierey gaat dit grote project organiseren en leiden.
De gemeente Oss en ’s Hertogenbosch hebben in de RES afgesproken om in de ‘Duurzame polder’ langs de Maas, tussen globaal Rosmalen en Oss, een belangrijk deel van de RES-opgave van beide gemeente te realiseren.
De opgave voor het project is om het plan voor de Duurzame Polder met de raden, de bevolking en de grondeigenaren in een gezamenlijk proces uit te werken, en te zorgen dat ervoor 1 januari 2025 vergunningen verleend zijn voor windturbines en zonneparken. In het Oss’e deel moet jaarlijks 0,51 PJ (141 GWh) wind worden opgewekt, in het Bossche deel 0,86 PJ (239 GWh) wind en zon.
Een groot deel van de grondeigenaren is al actief bij de plannen betrokken. De bewoners van de omliggende gebieden uiten daarentegen hun zorgen. Meekoppelkansen voor andere gebiedskwaliteiten (natuur, landbouw, recreatie) moeten een plek krijgen. Een milieueffectenrapportage (MER) is onderdeel van het project, waarbij het proces van vergunningverlening een route moet vinden in de onzekerheid rond de invoering van de Omgevingswet.
Jos Pierey: ‘Dit is een ontzettend mooi project, waarbij de gemeente Oss en ’s Hertogenbosch echt meters gaan maken in de energietransitie. Het wordt een van de grootste projecten met wind op land in Nederland. Ik denk dat dit dan ook een voorbeeldproject zal worden van hoe je de grote opgave van de RES echt waar kunt maken.’