Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Participatie onder de Omgevingswet

Een snellere en betere besluitvorming, dat is een van de belangrijkste doelen van de nieuwe Omgevingswet. Participatie vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Het begrip participatie is dan ook veelvuldig terug te vinden in de Omgevingswet, bijvoorbeeld bij de vergunningaanvraag, of het vaststellen van het omgevingsplan. In deze blog gaan wij eerst in op het begrip “participatie” en bekijken wij vervolgens wat dit voor de praktijk betekent.

15 juni 2020

Participatie

In de toelichting bij de Omgevingswet wordt onder participatie verstaan:

het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden) bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit.

Bij eenvoudige aanvragen, zoals het kappen van een boom, het plaatsen van een erfafscheiding of het realiseren van een aanbouw, is participatie in de meeste gevallen niet nodig. Bij grote projecten zal participatie een belangrijk onderdeel van de aanvraag vormen.

Hoe deze participatie er uit moet zien wordt niet bepaald door de Omgevingswet. Dit wordt overgelaten aan gemeenten en initiatiefnemers. Als aanvrager van een vergunning kan in dit kader bijvoorbeeld gedacht worden aan het organiseren van een of meerdere informatieavonden voor omwonenden. Dit kan echter ook op een andere manier, er gelden geen regels voor.

Er kunnen twee vormen van participatie worden onderscheiden, namelijk participatie georganiseerd door de aanvrager en participatie door de gemeente bij het opstellen van haar plannen.

Participatie door de aanvrager

Participatie mag in beginsel niet verplicht gesteld worden door gemeenten. Een uitzondering hierop is de buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Meer informatie over de omgevingsplanactiviteit treft u in deze blog. Voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit kan de gemeente gevallen vaststellen waarbij participatie verplicht is. De aanvrager dient in dat geval aan te geven in hoeverre burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij de aanvraag zijn betrokken en zo ja, hoe zij zijn betrokken en wat de resultaten daarvan waren.

Participatie door de gemeente

De gemeente is bij het voornemen en vaststellen van een omgevingsplan en het vaststellen van de omgevingsvisie en het omgevingsprogramma, verplicht om te motiveren hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij de voorbereiding zijn betrokken en wat de resultaten daarvan waren. Mocht de gemeente een onvoldoende motivering hiervoor hebben gegeven, dan kan de rechter het besluit vernietigen.

Omgevingstafel

Ook de omgevingstafel is een voorbeeld van participatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft samen met de gemeente Zaanstad een model ontwikkeld waarbij de omgevingstafel centraal staat. Feitelijk gaat het hier om een heel uitgebreid vooroverleg dat vóór indiening van de daadwerkelijke vergunningaanvraag plaatsvindt. Bij eenvoudige aanvragen is het organiseren van een omgevingstafel niet nodig. De omgevingstafel is bedoeld voor de meer complexe aanvragen, waarbij een grote ingreep in de omgeving plaatsvindt, of een belangrijke keuze moet worden gemaakt.

De omgevingstafel is een vergadering waarbij niet alleen belanghebbenden en de gemeente, maar ook gemeentelijke experts, externe experts (bijv. een akoestisch bureau), bestuurlijke partners (rijk, provincies, waterschappen) en gemeentelijke partners (bijv. een omgevingsdienst of de GGD) aanwezig zijn. Daar kunnen dus heel verschillende ideeën uit voort komen. Het is aan de initiatiefnemer om het initiatief met gebruikmaking van de opgedane ideeën uit te werken. Na de omgevingstafel kan een integraal advies aan initiatiefnemer volgen, waarmee initiatiefnemer het plan verder kan uitwerken. De initiatiefnemer kan ook zelf de resultaten uitwerken.

Het indienen van de vergunningaanvraag is de volgende stap. De gemeente is gehouden om binnen 8 weken op de vergunningaanvraag te besluiten. Immers, onder de Omgevingswet wordt de reguliere procedure de standaard en dienen alle aanvragen in beginsel binnen 8 weken te worden afgehandeld. Dit maakt de voorbereiding en het vooroverleg, waarvan de omgevingstafel een onderdeel uit kan maken, ook zo belangrijk.

Conclusie

Participatie zal onder de Omgevingswet dus een belangrijk onderdeel gaan vormen. Dit geldt zowel voor de aanvrager van een vergunning als voor de gemeente. Een goed voorbeeld van participatie vormt de omgevingstafel, waarbij een plan voorafgaand aan de vergunningaanvraag, met alle betrokkenen besproken wordt. Verder is participatie in de meeste gevallen niet verplicht en in alle gevallen vormvrij. Aanvrager en gemeente mogen zelf bepalen hoe zij hier invulling aan willen geven.

Artikel delen