Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Plannen voor ontwikkeling DSO in 4e kwartaal 2024 beschikbaar

Aan het begin van ieder kwartaal bepalen de ontwikkelteams, koepelorganisaties en opdrachtgever de werkzaamheden met elkaar. De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voor het 4e kwartaal zijn nu beschikbaar.

Aan de slag met de Omgevingswet 8 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Belangrijke ontwikkelingen dit kwartaal

Hieronder lichten we een aantal ontwikkelingen in dit kwartaal uit. Een overzicht van alle ontwikkelingen vindt u op de pagina Plannen voor ontwikkeling DSO: 4e kwartaal 2024 van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Omgevingsloket: ‘Verken uw idee’ beschikbaar

‘Verken uw idee’ komt naar verwachting dit kwartaal beschikbaar in het Omgevingsloket. Hiermee kunnen initiatiefnemers een idee indienen bij de overheid om deze te overleggen. Overheden bepalen zelf of ze de verzoeken willen ontvangen. ‘Verken uw idee’ staat standaard uit, met een toelichting. Overheden kunnen ook een eigen toelichting aanleveren. Meer informatie vindt u op de pagina Verken uw idee.

Publiceren van plannen: bestuurlijke vaststelling nieuwe versie standaard STOP/TPOD

Dit kwartaal kunnen de nieuwe versies van de standaard en het informatiemodel bestuurlijk worden vastgesteld. Het gaat om versie 1.4 van de Standaard officiële publicaties (STOP) en versie 3.1 van het Informatiemodel Omgevingswet (IMOW).

Het ontwikkelteam gaat dit kwartaal verder met technische voorbereidingen voor deze nieuwe versie. Dit kwartaal starten ze met het direct doorleveren van plannen. Als ze dat dit jaar afronden dan is een (wijziging van een) regeling direct zichtbaar bij Regels op de kaart zodra de publicatie van de bekenmaking is geslaagd.

Omgevingsloket: juist weergeven van ontwerpregelingen

De ontwikkelteams werken dit kwartaal verder aan de laatste punten voor het juist weergeven van ontwerpregelingen die gebaseerd zijn op een vastgestelde regelingversie. Bij ontwerpversies worden de annotaties niet altijd juist getoond bij Regels op de kaart. Het oplossen van dit probleem heeft hoge urgentie.

Omgevingsloket: herontwerp contactpagina en analyse van verbeteren machtigen

Het ontwikkelteam rondt dit kwartaal het herontwerp van de contactpagina af. Ook de analyse om het machtigen te verbeteren wordt afgerond. Om het ontwerp voor de contactpagina door te voeren is eerst een aanpassing nodig van de algemene set indieningsvereisten en de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Daarom kan het ontwikkelteam het ontwerp niet meteen doorvoeren.

Omgevingsloket: analyseren gebruikersvriendelijkheid Omgevingsloket

Gebruikersvriendelijkheid is belangrijk en ieder kwartaal werken ontwikkelteams hieraan. Zo doen ze gebruikersonderzoeken, bijvoorbeeld om nieuwe ontwerpen te testen. Dit kwartaal gaan ze verder met de analyse van de Vergunningcheck. Ze onderzoeken waarom bezoekers stoppen met de Vergunningcheck en wat mensen niet begrijpen bij het resultaat van de Vergunningcheck.

Ontwikkelingen volgen

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit kwartaal? Bezoek dan de tweewekelijkse demodagen en bekijk de release-informatie en de bekende wensen.

Als overheid of gebruiker van het Omgevingsloket of het open stelsel voor derden kunt u deze demodagen (sprint review) bijwonen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij uw Business Liaison Manager (BLM-er) of bij de organisatie: TBO-DSO-LV@kadaster.nl.

Verbeteringen en veranderingen komen tijdens het kwartaal op meerdere momenten beschikbaar. Op de pagina Release-informatie DSO vindt u per release een overzicht van de opgeleverde verbeteringen en veranderingen. Op de pagina Wensen voor ontwikkeling DSO vindt u een overzicht van alle bekende wensen.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.