Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Provincie Zuid-Holland pleit voor zorgvuldigheid en vraagt Raad van State om een uitspraak

Provincie Zuid-Holland gaat in beroep tegen een besluit van de gemeente Nissewaard omdat dit volgens de provincie strijdig is met de wet en tegen eerdere afspraken ingaat. Dit omdat de gemeente een omgevingsvergunning voor windpark Brielse Maasdijk weigerde.

Provincie Zuid-Holland 27 november 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Aanleiding

Het publieke energie- en afvalbedrijf HVC vroeg een vergunning aan bij de gemeente in voor plaatsing van 5 windturbines op de Brielse Maasdijk. Volgens het college van Nissewaard - en ook de provincie - voldoet de vergunningaanvraag aan alle juridische eisen: er is sprake van een goede ruimtelijke ordening en de aanvraag kan gelet op strenge lokale milieuhinderregelgeving een goed woon- en leefklimaat van omwonenden garanderen. Het college had de gemeenteraad dan ook geadviseerd de vergunning te verlenen. Dat weigerde de raad echter op 9 oktober. Daarop heeft het college van burgemeester en wethouders op 16 oktober een weigeringsbesluit genomen over de aangevraagde omgevingsvergunning. Omdat de provincie vindt dat ook de gemeente zich aan de zorgvuldigheidseisen, motiveringseisen en aan gemaakte afspraken dient te houden, gaat zij bij de Raad van State in beroep tegen het besluit van Nissewaard.

Afspraken

Door de vergunning niet af te geven wordt er geen windenergie gerealiseerd. Daarmee handelt de raad tegen haar eigen –unanieme- besluit om voor ten minste 18 MW windenergie bij te dragen aan de regionale opgave. Met de weigering worden ook de afspraken voor de opwek van windenergie in de regio (windconvenant Rijnmond) niet nagekomen en komt er dus meer op het bord van de regiogemeenten.

Energiezekerheid

Zonder energie staat alles stil. Een robuuste, toekomstbestendige en betaalbare energievoorziening is essentieel voor de economie en een randvoorwaarde voor de samenleving als geheel. Het eiland Voorne-Putten, waar Nissewaard ligt, heeft energieproblemen. Lokale energieopwekking is een relevante schakel in de energietransitie en kan een belangrijke bijdrage leveren voor het verminderen van de stroomtekorten. Naast het uitbreiden van het elektriciteitsnet, is ook een goede energiemix met energie uit eigen buurt van belang voor de energiezekerheid. Meer (wind)energie is in deze regio hard nodig. De weigering van de gemeenteraad gaat dan ook ten koste van de inwoners, bedrijven, de buurgemeenten en het vestigingsklimaat.

Vervolg

Het beroepsschrift is op 27 november 2024 ingediend bij de Raad van State. De procedure valt onder de crisis- en herstelwet waardoor deze zaak met voorrang behandeld zal worden. Gedeputeerde Staten benadrukken in hun brief aan de gemeente dat zij het betreuren tot deze stap te moeten overgaan. De provincie zal op korte termijn in overleg treden met de gemeente over de nieuw ontstane situatie. In dat overleg wil de provincie tevens met de gemeente bespreken hoe zij haar rol ziet bij het behalen van de regionale energieafspraken die eerder zijn gemaakt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.