Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rijksbouwmeester bij Rondetafelgesprek Ruimtelijke Ordening Tweede Kamer

Op 26 september 2024 spreekt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra tijdens het Rondetafelgesprek over Ruimtelijke Ordening van de Commissie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In het position paper Nederland op de tekentafel deelt hij zijn inzichten.

College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs 25 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Niet naast, maar met elkaar

Volgens Francesco Veenstra legt een goede ruimtelijke ordening verbindingen tussen opgaven. Niet alles naast elkaar, maar alles zoveel mogelijk met elkaar. Gestut door de verbeeldingskracht en het vernuft van ruimtelijk ontwerpers, kan zo’n ruimtelijke ordening bruggen slaan. Die kan woningbouw, economie, voedselproductie, groen en water samenbrengen in één wervelende leefomgeving. Zo’n ruimtelijke ordening ziet geen strijd tussen landbouw, natuur en stedelijke druk, maar ziet een prachtig gevarieerd landschap ontstaan.

Met de ruimtelijke beslissingen die we nu nemen, scheppen we de voorwaarden waaronder komende generaties dit land kunnen bewonen. Niet alles naast elkaar, want dat past niet, maar zoveel mogelijk met elkaar.

Nota Ruimte

Ook zet de Rijksbouwmeester zijn verwachtingen van de Nota Ruimte uiteen; een visie die luid en duidelijk antwoord geeft op de vraag hoe we de maatschappelijke opgaven inzetten om de leefomgeving te verrijken, in plaats van aan te tasten. Ook voor volgende generaties. Met de ruimtelijke beslissingen die we nu nemen, scheppen we immers de voorwaarden waaronder komende generaties dit land kunnen bewonen. Niet alles naast elkaar, want dat past niet, maar zoveel mogelijk met elkaar. Veenstra ziet de hernieuwde uitwisseling tussen Rijk en regio over de inrichting van Nederland als een van de grootste winsten van het herpakken van regie op de ruimtelijke ordening.

Download in Nederlands: 'Position Paper: Nederland op de tekentafel'

PDF document | 3 pagina's | 1,9 MB

Brief | 24-09-2024

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.