Op maandag 14 oktober is de openbare internetconsultatie tweede tranche van de regeling SPUK versnelling natuurinclusief isoleren geopend. Deze regeling maakt € 58 miljoen beschikbaar voor gemeenten en provincies voor de landelijke uitrol van gemeentelijke soortenmanagementplannen (SMP’s). Een omgevingsvergunning op basis van het SMP is op lange termijn de robuuste manier om de isolatieopgave en bescherming van diersoorten te combineren. De planning is om de regeling uiterlijk in december open te stellen, zodat alle gemeenten in staat worden gesteld de komende jaren SMP’s op te stellen.
Tijdens de internetconsultatie kunnen geïnteresseerden suggesties doen om de kwaliteit en uitvoerbaarheid van de tweede tranche van deze regeling te verbeteren. Reageren kan tot en met maandag 11 november. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en waar mogelijk in de definitieve regeling verwerkt.
Beschermde diersoorten
Volgens de Omgevingswet moet bij het isoleren van bestaande woningen of gebouwen rekening gehouden worden met de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zoals de huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Dat kan via een ecologisch onderzoek en/of het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dat is echter erg kostbaar en tijdrovend. Daarom heeft het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) samen met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt over de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren. De inzet op SMP’s is onderdeel van het (middel)lange termijn spoor uit deze landelijke aanpak. Aanvullend wordt momenteel ook bekeken hoe landelijke toepassing van de opsporingsmethode eDNA (environmental DNA) methode via een ministeriële regeling mogelijk zou zijn, zoals toegelicht in de Kamerbrief van 2 oktober.
Gezamenlijk blijven inzetten op SMP’s
Door in te zetten op SMP’s worden er op gebiedsniveau, in één keer voor de hele gemeente, of voor een gebied dat meerdere gemeenten betreft, een ecologisch onderzoek gedaan en maatregelen getroffen voor de bescherming van de aanwezige diersoorten. Op deze manier kunnen onder andere woningeigenaren, VvE’s en woningcorporaties isoleren zonder hiervoor per individuele woning een duur ecologisch onderzoek te hoeven doen.
Zie ook