In de aanloop naar de invoering van de Omgevingswet nemen tientallen gemeenten geen nieuwe bestemmingsplannen in behandeling. Dat meldt Cobouw op basis van een rondgang. Het betreft expliciet geen bouwstoppen.
Aanleiding voor de inventarisatie door Cobouw was het nieuws dat Zaltbommel van augustus 2023 tot uiterlijk 1 juli 2024 een stop heeft op aanvragen van nieuwe initiatieven en bestemmingsplanherzieningen onder de huidige ruimtelijke WABO wet- en regelgeving.
Als reden noemde de gemeente de voorbereiding op de Omgevingswet. “Door nu de tijd te nemen om alles goed in te regelen voorkomen we onnodige vertraging in de toekomst”, stond in een persbericht.
De Gelderse gemeente is verre van uniek, blijkt uit het onderzoek door het bouwvakblad. Onder meer Den Bosch, Maassluis, Opmeer, Winterswijk, Noordoostpolder en Valkenburg aan den Geul voeren vergelijkbaar beleid. In totaal gaat het om “tientallen gemeenten”, aldus Cobouw.
Het proces van omgevingsdialogen voeren, ontwerpbestemmingsplannen opstellen, de benodigde onderzoeken uitvoeren en beoordeling en goedkeuring door de raad en het college, is volgens deze gemeenten niet realistisch haalbaar in de periode tot 1 januari 2024. Dan gaat de Omgevingswet in en wordt het bestemmingsplan vervangen door het omgevingsplan.
De omgevingsplannenstop is in de door Cobouw geïnventariseerde gemeenten wel minder ingrijpend dan de langdurige procedurestop in Zaltbommel.
Ook lopende initiatieven worden veelal nog behandeld. Een woordvoerder van Winterswijk zegt tegen Cobouw bijvoorbeeld: “Initiatiefnemers van die plannen mogen later de noodzakelijke onderzoeken aanleveren, mits de ter inzage legging voor 1 januari haalbaar is.”
Een bestemmingsplannenstop is geen bouwstop. “Het algemene beeld is dat de gemeenten die een bestemmingsplanstop afkondigen, hierbij tegelijk aangeven hoe zij initiatieven willen blijven faciliteren”, zegt een woordvoerder van de VNG desgevraagd tegen PONT | Omgeving.
“Bijvoorbeeld door aanvragen voor te bereiden als een wijziging van het omgevingsplan en/of met een vergunning om buitenplans af te wijken. Ook wordt de initiatiefnemer meestal een mogelijkheid tot contact of overleg aangeboden om samen te bepalen wat de beste route is.”
De VNG geeft aan zelf geen compleet overzicht te hebben van alle gemeenten die in de aanloop naar de Omgevingswet een procedurestop invoeren.