Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Is vaarwater pas openbaar wanneer dit formeel is aangewezen voor het vaststellen van het achtererfgebied?

"Op 29 oktober heeft Omgevingsweb in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een webinar georganiseerd over de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Het webinar kunt u hier gratis terugkijken.Tijdens en na het webinar zijn een groot aantal vragen gesteld over de nieuwe regels. Vandaag is de volgende vraag beantwoord door het Ministerie:"

Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2 December 2014

Op 29 oktober heeft Omgevingsweb in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een webinar georganiseerd over de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Het webinar kunt u

hier

gratis terugkijken.

Tijdens en na het webinar zijn een groot aantal vragen gesteld over de nieuwe regels. Vandaag is de volgende vraag beantwoord door het Ministerie:

Vaarwater

Vraag:

Openbaar vaarwater: moet dit dan formeel zijn aangewezen of vastgelegd dat dit openbaar is? Zo ja waar moet dit zijn vastgelegd?

Openbaar vaarwater is mij niet duidelijk. Is dit water waar de beroepsvaart doorgaat, of ook brede singels en grachten? En is "de vaart" beroepsvaart en jachten e.d.. Dus niet een kano of een rubber bootje, over boot met buitenboordmotor. Waar ligt die grens dan?

Het gaat ook water dat bestemd is voor de vaart, dus ook grachten. De bedoeling was dat sloten e.d. niet meer de loop van het achtererfgebied zou gaan bepalen

Antwoord:

In de definitie van openbaar toegankelijk gebied is water vervangen door vaarwater. Omdat openbaar toegankelijk gebied onderdeel uitmaakt van de definitie van het achtererfgebied, leidt deze aanpassing er toe dat een zijerf dat grenst aan een sloot als achtererfgebied kan worden aangemerkt. Alleen vaarwegen die feitelijk voor beroeps- of pleziervaart worden gebruikt, maken deel uit van het openbaar toegankelijk gebied.    

In de toelichting is daarover het volgende opgenomen:

In de begripsomschrijving van openbaar toegankelijk gebied is het begrip «water» vervangen door «vaarwater». Daarmee wordt bewerkstelligd dat niet al het openbare water wordt aangemerkt als openbaar toegankelijk gebied. Vooral in het buitengebied komt het veelvuldig voor dat percelen worden begrensd door sloten. Doordat ook deze betrekkelijk smalle watergangen werden aangemerkt als openbaar toegankelijk gebied, konden de naar deze watergangen gekeerde zijerven niet als achtererfgebied worden aangemerkt. Dat leidde onbedoeld tot een drastische inperking van vergunningvrije bouwmogelijkheden. Het begrip vaarwater verduidelijkt dat een doorsnee sloot niet gerekend wordt tot openbaar toegankelijk gebied. Alleen bevaarbaar openbaar water (vaarwater) wordt tot openbaar gebied gerekend. Het moet dus gaan om water, zoals een rivier, gracht, beek, kanaal of weteringen, dat geschikt is om te worden gebruikt door scheepvaart (waaronder begrepen pleziervaart).

Staatsblad 2014, 333, blz 32, 33.

Gerelateerde info:

Artikel delen