Begin december is ‘Verken uw idee’ beschikbaar in het Omgevingsloket. Hiermee kunnen initiatiefnemers een idee indienen om te bespreken met de overheid. Uw gemeente bepaalt zelf of u deze aanvragen via het Omgevingsloket krijgt. U kunt nu bepalen of u deze optie aan wil zetten en beginnen met voorbereiden.
Werkt u bij een gemeente, waterschap of provincie? En ontvangt u of behandelt u vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket? Of bent u leverancier van een zaak- of vergunningensysteem (VTH-software)? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.
Met Verken uw idee kunnen initiatiefnemers straks een overleg aanvragen met hun gemeente, waterschap of provincie om een idee te bespreken. Zo kunt u samen de haalbaarheid en de wenselijkheid van het idee bepalen in een vroeg stadium.
Verken uw idee komt naar verwachting op 5 december 2024 beschikbaar op pre-productieomgeving (oefenomgeving) van het Omgevingsloket. En op 11 december 2024 op de productieomgeving.
U bepaalt als overheid zelf of u aanvragen wil ontvangen via Verken uw idee in het Omgevingsloket. Sommige overheden hebben bijvoorbeeld al een formulier op hun eigen website om ideeën te bespreken. Of ze ontvangen bijvoorbeeld liever een conceptverzoek of vergunningaanvraag.
Standaard staat Verken uw idee daarom uit, met een standaard toelichting. U kunt ook een eigen toelichting aanleveren. Bijvoorbeeld om initiatiefnemers te verwijzen naar uw eigen website voor meer informatie. Of naar een eigen formulier om overleg aan te vragen. Zet u Verken uw idee aan? Dan moet u een eigen toelichting meesturen.
Het aanpassen van de standaard toelichting en het aanzetten van Verken uw idee stemt u af met de leverancier van uw zaak- of vergunningensysteem.
Als Verken uw idee uitstaat, zien initiatiefnemers bij het kiezen van een overlegpartner de volgende tekst: ‘U kunt geen overleg aanvragen met <naam organisatie> via het Omgevingsloket’.
Daarna komt de standaard toelichting: ‘Kijk op de website van <naam organisatie> voor de mogelijkheden.’ Deze toelichting kunt u vervangen door een eigen toelichting.
Als u Verken uw idee aanzet, kunnen initiatiefnemers overleg met u aanvragen. Ze zien dan de volgende tekst: ‘Overleg aanvragen met <naam organisatie>’. De toelichting die initiatiefnemers hier zien, levert u zelf aan.
U kunt nu beginnen met de voorbereidingen voor Verken uw idee:
Bepaal of u Verken uw idee als organisatie wil gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een link wil opnemen naar formulier op uw eigen website.
Wilt u Verken uw idee gebruiken? Richt dan het zaaktype en proces in uw zaak- en vergunningensysteem in. En test de werking eerst op de pre-productieomgeving.
Bespreek de veranderingen in uw eigen organisatie. Mogelijk moet u teksten aanpassen op uw website of in de kennisbank van het klantcontactcentrum (KCC).
Bespreek de veranderingen ook met organisaties in de regio waar u mee samenwerkt. Initiatiefnemers zien of ze een overleg kunnen aanvragen met hun gemeente, waterschap en/of provincie. U kunt bijvoorbeeld met elkaar afstemmen wie Verken uw idee gebruikt en of u de teksten op elkaar wilt afstemmen. U kunt ook afspraken maken over het doorsturen van de aanvragen die ontvangt via Verken uw idee. En hoe u met elkaar samenwerkt aan deze aanvragen.
Wilt u meer weten over de voorbereidingen die u kunt doen? Dit vindt u op de pagina Verken uw idee in het Omgevingsloket van het Informatiepunt Leefomgeving. Hier vindt u ook voorbeeldteksten voor eigen toelichtingen en ziet u hoe Verken uw idee er straks uit komt te zien voor initiatiefnemers.
Voor initiatiefnemers is Verken uw idee vanaf 11 december nog niet direct te gebruiken. Want overheden hebben nog geen tijd gehad om Verken uw idee in te stellen. Dat doen ze de komende tijd. In het Omgevingsloket komt daarom een banner om initiatiefnemers hierover te informeren.
Verken uw idee is onderdeel van release PI-32.5 en PI-32.6. Deze komt naar verwachting op 5 december 2024 beschikbaar op pre-productieomgeving (oefenomgeving) van het Omgevingsloket. En op 11 december 2024 op de productieomgeving.
Door onvoorziene omstandigheden kan de datum van de release veranderen.
Op de pagina Onderhoudskalender DSO en Omgevingsloket vindt u altijd de actuele planning.