De VNG en IPO zijn positief dat het kabinet vasthoudt aan de bereikbaarheidsdoelen die het ministerie van IenW ontwikkelt, en niet kiest voor bereikbaarheidsnormen. De Kamer stuurde in enkele moties aan op zulke nationale normen, maar die zijn voor gemeenten en provincies onwerkbaar.
Dat schrijven we in onze inbreng voor het commissiedebat Strategische keuzes bereikbaarheid (pdf, 223 kB).
Gemeenten willen geen mobiliteitsbeleid meer op basis van knelpunten en zogenoemde voertuig-verliesuren, maar op basis van de bereikbaarheid van cruciale voorzieningen als zorg, onderwijs en supermarkten voor inwoners. We waarderen daarom de nieuwe uitgangspunten die het kabinet in zijn standpunt Bereikbaarheid op Peil (pdf, 11,2 MB) kiest.
Ook zijn we positief over het door IenW ontwikkelde bereikbaarheidspeil. Daarin worden voor de belangrijkste voorzieningen acceptabele reistijden aangegeven per vervoersvorm. Niet als norm, maar als referentiekader om te bepalen hoe elke regio ‘presteert’ ten opzichte van het nationale ijkpunt.
Daarmee kunnen we beter dan met nationale normen de daadwerkelijke opgaven signaleren voor de bereikbaarheid van zorg, banen, onderwijs en supermarkten. Ook kunnen we de ambities in de regionale ruimtelijke ontwikkeling meewegen.
Het bereikbaarheidspeil verdient wel doorontwikkeling om het instrument beter aan te laten sluiten bij de maatschappelijke opgaven en de beleving van inwoners:
Naast de reistijd moeten ook de kosten worden meegenomen bij de bepaling of de bereikbaarheid voor inwoners acceptabel is.
Er moet niet alleen vanuit gemiddelden worden berekend, maar er moet aandacht zijn voor verschillende groepen.
De VNG wil nauw betrokken blijven bij de vertaling van dit beleid naar een concrete aanpak en maatregelen in de regio’s. Bij deze regionale uitwerking is het van belang dat alle departementen aan tafel zitten, zodat van alle opgaven de impact wordt meegenomen. Denk aan de woningbouwopgave, transitie in de landbouw, stikstofproblematiek, overgang naar een circulaire economie en ruimtelijke opgaven.