Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorlopig geen Eerste Kamer debat inwerkingtreding Omgevingswet

De Eerste Kamer komt niet tegemoet aan de wens van Minister De Jonge om zo spoedig mogelijk een plenair debat over de inwerkingtreding van de omgevingswet te houden.

20 december 2022

Blog

Blog

Vanmiddag vond een vergadering plaats van de EK-commissies IWO en EZK/LNV.

Besloten is om:

- inbreng te leveren voor (nader) schriftelijk overleg met de MVRO naar aanleiding van de brieven van 28 november (33118, EP) en 16 december 2022 (33118, ER).

- het Adviescollege ICT-toetsing te vragen of het bereid is een nieuw advies te geven op een gelijksoortige vraagstelling over de werking van het DSO als eerder gebruikt en, indien bereid, op welke termijn dit advies kan worden gegeven. De commissies besluiten dit onderwerp en de reactie van het Adviescollege opnieuw te agenderen op 17 januari 2023.

- op 17 januari 2023 te besluiten welke partijen (deskundigen) benaderd zullen worden voor een position paper met hun standpunt inzake de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

- thans niet over te gaan tot het (onder voorbehoud) voorstellen van een datum voor de plenaire behandeling van het nieuw voor te hangen ontwerp-KB. Dit onderwerp zal eveneens opnieuw worden geagendeerd op 17 januari 2023.

Zie ook korte aantekeningen van de Eerste Kamer.

Enkele opmerkingen:

1. In de VRO-brief van 16 december is – anders dan in de brieven van 14 oktober en 28 november (1 juli 2023) – geen datum genoemd.

2. De datum van 1 juli 2023 was al onhaalbaar en met het thans nog niet willen noemen van een datum voor het plenair debat wordt opnieuw duidelijk dat de minimale voorbereidingstijd van zes maanden (ook als eis genoemd in de motie Eindhoven, op de ALV VNG met ruime meerderheid aangenomen) niet gehaald kan worden.

3. De minister doet er verstandig aan om nog voor de kerst bekend te maken dat in het in de tweede helft van januari 2023 toe te zenden ontwerp-koninklijk besluit niet de datum van 1 juli 2023 zal worden genoemd.

- Met een dergelijke blijde kerstboodschap kunnen de teugels worden gevierd en kunnen de ambtenaren genieten van een kerst-, paas-, mei- en zomervakantie.

16 december: Antwoorden op Kamervragen over implementatie Omgevingswet

28 november: Beantwoording van de vragen van de Eerste Kamer over Indringend Ketentesten fase 3 en de inwerkingtreding van de Omgevingswet

14 oktober: Invoering van de Omgevingswet naar 1 juli 2023

Gemeenten: snel besluit over Omgevingswet nodig

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.