Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wet betaalbare huur aangenomen door Eerste Kamer

Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde woensdagmiddag voor de Wet betaalbare huur. Met de wet wil minister Hugo de Jonge de middenhuren reguleren. Het is de bedoeling dat de wet op 1 juli ingaat. Reacties lopen sterk uiteen, van “treinramp in slow motion” tot “eindelijk kunnen huurders minder uitgemolken worden”.

25 juni 2024

Artikelen

Artikelen

“Met deze wet worden huurders beter beschermd. Een enorme mijlpaal en een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest. De wet is zo vormgegeven dat investeren en verhuren nog rendabel is”, schreef demissionair minister van BZK Hugo de Jonge na het aannemen van de Wet betaalbare huur op X.

Zijn wet kreeg in de senaat de steun van PVV, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, SP, PvdD, ChristenUnie en OPNL. Tegen stemden VVD, BBB, SGP, FvD, Ja21 en 50Plus. Daarmee is de nieuwe wet een splijtzwam in de nieuwe coalitie.

Vorige week werd al bekend dat de PVV waarschijnlijk voor de wet zou stemmen. Tegen Trouw zei PVV-senator Alexander van Hattem toen: “Wij hebben onze kiezers huurverlaging beloofd en deze wet steekt daarop in. We gaan de daad bij het woord voegen.”

Met de wet wil De Jonge de huren in de vrije huursector aan banden leggen. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten worden gereguleerd. Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen.

Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen. Tegenstanders vrezen juist averechtse effecten: verhuren zou niet meer rendabel zijn, en huurwoningen zouden massaal worden verkocht. Bovendien zou de bouw stilvallen.

De eerste reacties op het aannemen van de wet zijn dan ook verdeeld. Jasper de Groot, oprichter van verhuurplatform Pararius, schrijft op LinkedIn: “Huurders, heel veel sterkte gewenst de komende donkere jaren, bij het vinden van een huurwoningen.” Erik Verweij, raadslid namens de VVD in Rotterdam, schrijft op X: “Er komt meer vraag naar huurwoningen in de vrije sector, het aanbod neemt af, dus zal er meer schaarste zijn. Het is een treinramp in slow motion.”

De Woonbond is juist tevreden. Directeur Zeno Winkels in een persbericht: “Goed dat de senaat hier voor het belang van huurders en woningzoekenden kiest. De huurprijzen in de vrije sector zijn compleet losgezongen van de kwaliteit en te vaak wordt huurders het vel over de oren getrokken. Het is goed dat hier nu wat tegen wordt gedaan. Daar hebben we als Woonbond lang voor geknokt.”

Ook actiegroep Woonopstand is blij. “Eindelijk kunnen huurders minder uitgemolken worden”, schrijft de organisatie op X. “Na jarenlange strijd van verschillende woonactiegroepen is deze deregulering teruggedraaid.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.