Veel gemeenten hebben inmiddels een omgevingsvisie. Dat deel van de beleidscyclus is inmiddels doorlopen, zou je denken. Maar zo simpel is het niet! Onder de Omgevingswet is het belangrijk dat je als gemeente de omgevingsvisie actueel houdt. Het is geen statisch document, maar een dynamisch instrument.
Daarom is het belangrijk dat er iemand in de gemeentelijke organisatie is die zorgt dat de omgevingsvisie gebruikt wordt en up tot date blijft. De medewerker die dit op zich neemt moet over veel talenten beschikken. De ‘hoeder van de omgevingsvisie’ is ambassadeur, hovenier en innovator tegelijk:
Een omgevingsvisie heeft weinig waarde als we deze niet gebruiken. Al bij het opstellen van een omgevingsvisie is het daarom belangrijk om medewerkers, inwoners en ondernemers te betrekken bij de inhoud. Dit zorgt voor bekendheid en draagvlak. Is de omgevingsvisie klaar? Dan blijft het nodig om toe te zien en te stimuleren dat de visie ook gebruikt wordt. Gebeurt dat niet, dan ontstaat het risico op dubbel werk en dat er onbewust sectorale keuzes worden gemaakt die juist strijdig zijn met de omgevingsvisie.
Een omgevingsvisie heeft onderhoud nodig. Het kan zijn dat er bewust verdiepend beleid ontstaat in de organisatie en dat dit een belangrijke aanvulling is op de omgevingsvisie. De Hovenier moet op dit punt de omgevingsvisie onderhouden en zorgen dat de raad de omgevingsvisie met de aanvulling opnieuw vaststelt. Afhankelijk van de afspraken die een gemeenteraad hierover heeft gemaakt kan dit op elk moment in de beleidscyclus. De Hovenier moet daarom ook kennis hebben van de specifieke procedurele vereisten rondom de omgevingsvisie.
Het is belangrijk om alert te zijn op innovatieve ambities in de fysieke leefomgeving. Iemand met oog voor vernieuwing en innovatie kan tijdig belangrijke nieuwe thema’s agenderen. Dit kunnen thema’s zijn die eerder helemaal niet in de omgevingsvisie benoemd werden. Leiden deze nieuwe thema’s daadwerkelijk tot aanpassing van de omgevingsvisie? Dan zal ook in dit geval opnieuw vaststelling plaatsvinden.
De hoeder van de omgevingsvisie die al deze talenten beheerst is wellicht zoeken naar het schaap met de vijf poten. De hoeder van de omgevingsvisie is niet alleen beheerder, maar ook bouwer en voortrekker.
Lukt het niet om iemand te vinden die dit allemaal kan? Zorg dan voor goede samenwerking tussen twee of meer collega’s. Dat is ook minder kwetsbaar dan deze taak bij één persoon te leggen. In een tijd waarin veel mensen van baan wisselen is het extra belangrijk om hier op te letten. Met de juiste hoeders groeit de omgevingsvisie mee met de actualiteit en blijft de visie passen bij de ambities van de gemeente.