Je komt ze steeds vaker tegen: laadpleinen. Dit zijn locaties waar meerdere laadpalen staan geconcentreerd, gebruikmakend van één netaansluiting. Steeds vaker kiezen gemeenten voor laadpleinen, want ze bieden meerdere voordelen ten opzichte van zelfstandige laadpalen. Onze EV-adviseur Willem Knol zet de vijf grootste voordelen van een laadplein voor je op een rijtje.
Het aanbieden van meerdere laadpalen op één plek vergroot de laadzekerheid voor gebruikers. Het biedt meer garantie voor een vrije laadplek en door de concentratie van laadpalen zijn de laadplekken makkelijker te vinden. Hiermee voorkom je zoekverkeer naar een beschikbare plek.
Laadpleinen zijn een uitkomst voor de groeiende laadbehoefte. Doordat er gebruik wordt gemaakt van één netaansluiting, is een laadplein makkelijker op te schalen. Dit biedt flexibiliteit, want bij een groeiende laadbehoefte kunnen laadpalen gemakkelijk worden bijgeplaatst.
Ook bieden laadpleinen flexibiliteit wat betreft de inrichting van de laadplekken. Wanneer er meerdere laadpalen bij elkaar staan, hoeven de laadplekken niet altijd allemaal worden gereserveerd voor elektrische rijders. Door de hogere laadzekerheid hoeft het geen probleem te zijn als een niet-elektrische auto op een laadplek staat geparkeerd. Dit is voornamelijk het geval wanneer het laadplein ‘op de groei’ is ingericht en de bezettingsgraad van de laadpalen nog laag is. Op basis van de gebruikscijfers kunnen vervolgens de volgens nieuwe vakken worden afgekruist.
Vaak worden laadpalen beschouwd als lelijke objecten in de openbare ruimte. Er staan immers al veel objecten op straat, zoals lantaarnpalen, ondergrondse containers en parkeerautomaten. Door te kiezen voor een zogenaamde systeem-straatkastoplossing, waarbij de netaansluiting in een aparte kast wordt geplaatst, kunnen laadpalen veel kleiner worden uitgevoerd. Hierdoor kun je laadpalen beter integreren in de bestaande openbare ruimte.
Bovendien geven laadpleinen gemeenten een mogelijkheid om te experimenteren. Laadpleinen kunnen een variatie aan laadmogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld reguliere laadpalen gecombineerd met een snellader, of diverse palen met verschillende vermogens. Op parkeerterreinen kan zelfs een solar carport worden geïnstalleerd om de energie duurzaam op te wekken en deze energie direct te gebruiken voor het opladen van auto’s. In de Proeftuin Slimme Laadpleinen experimenteren we volop met deze innovaties en technieken, samen met verschillende gemeenten.
Laadpleinen zijn echter niet de heilige graal, maar één van de oplossingen in een mix van laadinfrastructuur waarmee we de transitie naar elektrisch rijden verder helpen. Het nadeel van een laadplein kan bijvoorbeeld zijn dat gebruikers verder moeten lopen naar de laadlocatie. Tegelijkertijd zien we dat laden geen dagelijkse bezigheid meer is, omdat accu’s steeds meer capaciteit hebben.
En soms is een laadplein simpelweg niet mogelijk. Wanneer het ruimtelijk niet in te passen is, of de (verwachte) laadbehoefte laag is, bijvoorbeeld in een dunbevolkte omgeving, dan is het plaatsen van een enkele zelfstandige laadpaal een logischere keuze.