Woningcorporaties gaan de komende jaren steeds meer vennootschapsbelasting betalen. De belastingdruk stijgt van 1,1 miljard euro dit jaar naar 1,5 miljard euro in 2027, meldt corporatiekoepel Aedes. Woonminister Hugo de Jonge ziet weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen.
“We spraken met het kabinet af dat woningcorporaties de komende jaren fors gaan investeren om de wooncrisis te lijf te gaan. Maar daardoor betalen ze miljarden extra aan winstbelasting. We kunnen dat geld niet besteden aan nieuwe huizen of verduurzaming”, zegt Aedesvoorzitter Martin van Rijn op basis van onderzoek dat Aedes zelf deed.
Het afschaffen van de verhuurderheffing zou de bouw- en verduurzamingsopgave van de corporaties mogelijk moeten maken. Maar het verdwijnen van deze belasting zorgt indirect juist voor de hogere vennootschapsbelasting, doordat de corporaties betere resultaten boeken. Verder groeit de belastingdruk door de grotere investeringen in nieuwbouw en het bestaande bestand.
De 1,5 miljard aan belastingen die de corporaties naar verwachting gaan betalen, bestaat grotendeels uit de vennootschapsbelasting en voor een klein deel uit de Europese Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD). Beide zijn controversieel. De vennootschapsbelasting is een heffing op ‘winst’ terwijl de corporaties geen winstoogmerk hebben, en de ATAD is bedoeld om internationale belastingontwijking tegen te gaan.
Woonminister Hugo de Jonge ziet echter geen mogelijkheden om de belastingen te verlagen, schreef hij begin oktober in reactie op een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Corporaties van de vennootschapsbelasting vrijstellen zou gedoe opleveren met Europese staatssteunregels. Ook vrijstelling van de ATAD zou botsen met Europese richtlijnen.
Bovendien zegt hij min of meer dat het Rijk de belastinginkomsten niet kan missen. “[Er] zal structureel dekking gevonden moeten worden in de Rijksbegroting indien woningcorporaties worden uitgezonderd van de vennootschapsbelasting”, aldus de minister.