Momenteel is bij de Rotterdamse gemeenteraad een voorstel aanhangig om in een aanzienlijk aantal wijken de eisen voor het splitsen van woningen minder streng te maken. Daardoor zal het in grote delen van de gemeente makkelijker worden om een vergunning voor woningsplitsing te kunnen krijgen.
In de huidige Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad 2021 is een vergunningplicht opgenomen voor het (feitelijk) splitsen van zelfstandige woonruimte in meerdere zelfstandige woonruimten. Dit wordt in de verordening 'woningvorming' genoemd. De belangrijkste eis voor het verkrijgen van de vergunning is dat de woonruimten na de splitsing minimaal 50 m2 of 85 m2 gebruiksoppervlak hebben (art. 3.3 van de verordening). De strengere eis van 85 m2 geldt voor een aanzienlijk deel van het grondgebied van Rotterdam, waaronder Kralingen-Crooswijk, bijna geheel Delfshaven, bijna geheel Noord en een aantal wijken in Charlois en Feijenoord.
In het raadsvoorstel voor het vaststellen van de nieuwe Verordening samenstelling woningvoorraad 2025 blijft de vergunningplicht voor het splitsen van woonruimte in stand. Ook de minimale gebruiksoppervlak per woonruimte van 50 m2 of 85 m2 blijft bestaan (art. 2.3 van de verordening). Maar, anders dan in de huidige verordening, is de strengere eis van 85 m2 alleen nog van toepassing op enkele wijken in Charlois en Feijenoord. Voor de rest van Rotterdam geldt de ondergrens van 50 m2. Dit betekent dat in Kralingen-Crooswijk, Noord en Delfshaven voortaan kan worden volstaan met minimaal 50 m2 gebruiksoppervlak per woonruimte. De mogelijkheden voor splitsing in die delen van de stad worden daarmee aanzienlijk verruimd.
Op onderstaand kaart zijn de gebieden weergegeven waar de strengere eis zal gelden. Iin de rode gebieden geldt nu nog de strengere eis; in de zwartomlijnde gebieden zal onder de nieuwe verordening nog steeds de strengere eis gelden.
Het raadsvoorstel wordt - volgens de huidige planning - behandeld in juni, waarna de nieuwe verordening per 1 juli 2025 in werking zou moeten treden.
Het raadsvoorstel is te raadplegen via deze link.