Voor bestuurlijk Den Haag lijken steden, en dan vooral de Randstad, vaak centraal te staan. Verschillende groepen in het landelijk gebied, of de regio, voelen zich hierdoor niet gehoord. Voor een minder afgehaakt gevoel is daadwerkelijke burgerparticipatie essentieel. In het Provinciedebat onderzoeken we hoe de provincie als bestuurslaag de burger centraal kan stellen. Hoe worden burgers betrokken? Wat is er nodig om de regio en de positie van hun inwoners te versterken? Wat moet de rol van de provincie hierin zijn?
Het debat is opgedeeld in diverse rondes waarbij we het burgerbelang en participatie onder de loep nemen. De volgende vragen zullen centraal staan: Wie voelen zich niet gehoord en wat zorgt voor het gevoel van afhaken? Hoe worden burgers in de klimaat- en energietransitie betrokken? Hoe worden boeren bij het uit te voeren stikstofbeleid betrokken? En hoe zorgen we dat iedereen overal toegang heeft tot vervoer?
Het debat is nu te bekijken. Je kunt je via het contactformulier in de rechterkolom inschrijven. Via de button kan je het debat bekijken. Het volledige programma van het debat is hieronder te vinden.
Praktische informatie
Je kan je via onderstaand aanmeldformulier aanmelden voor het Provinciedebat. Je kan het debat dan direct bekijken via de link achter de button. Mocht je het debat op verschillende tijdstippen willen bekijken, sla dan goed de link op, dan kan je het debat altijd terug vinden.
René Cuperus
Onderzoeker/publicist en medeauteur Atlas van afgehaakt Nederland
Jop Fackeldey
Gedeputeerde PvdA Flevoland (Energietransitie)
Siman Abdi
Statenlid PvdA provincie Noord-Holland
Arjan Tolkamp
Statenlid CDA Gelderland (woordvoerder natuur, landbouw en leefbaarheid)
Henriëtte van Hedel
Medeoprichter Alliantie en Lijsttrekker Provinciale Staten Brabant 2023
Onno van Eijk
Werkt als zelfstandige voor een toekomstbestendige landbouw
Annie van de Pas
Netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties
Ronde 1: Afgehaakt Nederland: waar hebben we het over?
Steeds meer Nederlanders voelen zich niet gehoord of vertegenwoordigd. Over wie hebben we het dan? Hoe verhoudt dit zich tot het verschil tussen stad en regio? En welke thema’s spelen voor deze groep mensen?
René Cuperus
Henriëtte van Hedel
Ronde 2: Burgerparticipatie in de klimaattransitie
Hoe ervaren burgers de klimaat- en energietransitie? Dit blok gaat over het betrekken van burgers bij klimaatadapatatie en de RES’en. Participatie kan lastig zijn als verschillende overheden, de gemeente, het waterschap en de provincie, moeten samenwerken. Waar ligt tussen de verschillende belangen, rollen en bevoegdheden de verantwoordelijkheid voor het betrekken van burgers?
Jop Fackeldey
Annie van de Pas
Ronde 3: De boer en het provinciale stikstofbeleid
De provincies hebben de taak om de stikstofplannen van het kabinet in te gaan vullen. In deze ronde staat de toekomst van de boer centraal: hoe betrek je boeren bij het stikstofbeleid en hoe moet Nederland eruit gaan zien? Is er meer perspectief te bieden? Met wat voor een verdienmodel?
Arjan Tolkamp
Onno van Eijk
Ronde 4: Vervoer voor iedereen
In ronde vier staat de verschraling van het openbaar vervoer centraal. Wordt de regio vergeten als we het hebben over bereikbaarheid? Wat is de rol van het openbaar vervoer met betrekking tot het woon-werkverkeer in de regio? En beïnvloedt bereikbaarheid in de regio het gevoel van afhaken? Daarna blikken we terug; welke lessen kunnen we trekken uit het debat? Wordt de provincie belangrijker als het gaat om participatie bij de grote opgaven waar Nederland voor staat?
Siman Abdi
René Cuperus
We staan je graag te woord. Via onderstaand contactformulier kan je vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.