Als grote Europese steden regeneratief ontwerp toepassen in de gebouwde omgeving, dan komt er 42 procent extra ruimte beschikbaar voor water en groen. Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek van Sweco in 22 grote Europese steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam.
Download het rapport (Engelstalig) .
Momenteel woont 75 procent van de inwoners van de Europese Unie in stedelijke gebieden en dat aantal zal alleen maar toenemen. Naarmate steden groeien, wordt ruimte met veel groen en water, de groenblauwe ruimtes, vaak opgeofferd voor grijze infrastructuur. Die ontwikkeling leidt tot een afname van de biodiversiteit. Het verharden van natuurlijke oppervlakken, verwijderen van bomen en kanaliseren van waterwegen verhoogt de kwetsbaarheid voor wateroverlast, overstromingen en hittegolven.
Uit recente gegevens van het Europees Milieuagentschap blijkt dat 81 procent van de beschermde habitats in slechte staat verkeert. Slechts 9 procent toont verbetering. In de nieuwe EU-wetgeving voor natuurherstel, die gericht is op het herstellen van aangetaste ecosystemen, staat dat lidstaten verplicht zijn om plannen te maken die deze ontwikkeling omkeren. Ook is het verplicht om de voortgang van die plannen te monitoren.
“Een oplossing voor het biodiversiteitsprobleem in Europese steden is het toepassen van de principes van regeneratief ontwerp”, aldus Gijs Meijer, adviseur biodiversiteit natuurinclusief ontwerp en ecologie bij Sweco. “Door natuurlijke en semi-natuurlijke systemen te integreren in ontwerpen, kunnen steden milieuschade minimaliseren en de biodiversiteit versterken”.
“Daarnaast brengt het de natuur voor mensen dichtbij. Dat heeft een positief effect op onze gezondheid. Het geeft iedereen – en toekomstige generaties – de mogelijkheid om met onze inheemse flora- en fauna in aanraking te komen. Het verbeteren van de relatie tussen mens en natuur is essentieel voor het herstel van biodiversiteit”, aldus Meijer.
Een goed voorbeeld is Buurtschap te Veld in Eindhoven, waarbij deze principes zijn toegepast. Hier is woningbouwontwikkeling samengegaan met het herstel van het landschap, bodem- en watersysteem en biodiversiteit. De woningen zijn in sociale clusters geplaatst en te gast in het natuurlijke landschap. In dit nieuwe woonlandschap wordt regenwater maximaal vastgehouden en zijn enkel natuurlijke vegetaties van inheemse planten toegepast.
In het rapport staat een lange lijst met aanbevelingen aan beleidsmakers binnen Europese steden en gemeenten om regeneratieve steden te worden. Zo adviseren de experts bijvoorbeeld om prioriteit te geven aan inheemse planten. Daarnaast zou het bijvoorbeeld helpen om ecologische corridors te creëren, die natuurlijke gebieden met elkaar verbinden.