Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Mag ik een buitenlandse inschrijver uitsluiten van deelname aan een EU aanbesteding van een overheidsopdracht?

27 February 2020

ANTWOORD

Ondernemingen uit de lidstaten hebben binnen de EU een gewaarborgde toegang tot de markt voor overheidsopdrachten. Deze inschrijvers mogen niet uitgesloten worden van deelname aan aanbestedingen voor overheidsopdrachten, tenzij het een opdracht betreft op het gebied van defensie en veiligheid en het nodig is in dat verband de toegang tot deze markt te beperken.

Of de aanbestedingsregels bij opdrachten boven de drempelwaarde ook moeten worden toegepast als het een inschrijving betreft van een onderneming van buiten de EU, een zogenaamd ‘derde land’, daarover laten de Europese aanbestedingsregels zich niet uit. De Europese Commissie heeft in juli 2019 richtsnoeren gepubliceerd over de deelname van buitenlandse inschrijvers aan aanbestedingen op de EU-markt voor overheidsopdrachten. De richtsnoeren zijn duidelijk: alleen ondernemingen uit derde landen waarmee de EU bindende internationale of bilaterale vrijhandelsovereenkomsten (FTA’s) inzake overheidsopdrachten heeft gesloten, hebben gewaarborgde toegang tot de EU-markt voor overheidsopdrachten. Denk daarbij vooral aan de zogenaamde ‘GPA-landen’: landen die partij zijn bij de overeenkomst inzake overheidsopdrachten (Government Procurement Agreement of GPA). Deze landen stellen hun overheidsopdrachten met een waarde boven de Europese drempelwaarden onder dezelfde voorwaarden open voor andere landen uit de GPA.

Let wel, het toepassingsgebied van de GPA is beperkter dan dat van de Europese richtlijnen. De GPA is bijvoorbeeld alleen van toepassing op opdrachten met een waarde boven de Europese drempels. Verder geldt de GPA onder meer niet voor sociale en andere specifieke diensten, bepaalde onderzoeks- en ontwikkelingsopdrachten, opdrachten voor werken die voor meer dan 50 procent zijn gesubsidieerd en de meeste opdrachten voor defensie en veiligheid. Voor opdrachten die niet onder de werking van de GPA vallen kan dit betekenen dat inschrijvers uit GPA-landen een minder gunstige behandeling krijgen of simpelweg worden uitgesloten van deelname.

Dit onderwerp wordt nader toegelicht in het artikel van Arno Duijverman (legal consultant RoyalHaskoningDHV). Brexit en toegang derde landen tot EU aanbestedingen voor overheidsopdrachten