Het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging heeft gevolgen voor de wijze waarop gemeenten bouwplannen moeten beoordelen. Als het een woonhuis (GK1) betreft, is een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Maar wat als het gaat om een combinatie van een winkel (GK2) en een woonhuis?
Bij de beoordeling van een bouwplan met afzonderlijke bouwwerken bepaalt de gevolgklasse (GK) van de afzonderlijke bouwwerken de te volgen procedure. Afzonderlijk betekent dat het bouwwerk bouwkundig te onderscheiden is van een ander bouwwerk. Grondgebonden eengezinswoningen zijn afzonderlijke bouwwerken. Appartementen zijn geen afzonderlijke bouwwerken: het appartementengebouw waarin de appartementen liggen is één bouwwerk. Het is dus bij de beoordeling van een bouwplan belangrijk om in de gaten te houden welke bouwwerken onder gevolgklasse 1 (GK1) vallen.
De nieuwe regels zijn per 1 januari 2024 van toepassing op nieuwbouw activiteiten die vallen onder gevolgklasse 1. Dit is de laagste risicoklasse waar eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden onder vallen. Een overzicht van wat valt onder gevolgklasse 1 is te vinden in het artikel 2.17, lid 3, van het Bbl. In dit informatieblad (pdf, 2 MB) van de VNG vindt u geïllustreerde voorbeelden van gevolgklasse 1.
Als bijvoorbeeld de winkel en het woonhuis 1 bouwwerk zijn, is het bouwwerk in zijn geheel gevolgklasse 2 of hoger en moet de initiatiefnemer een vergunning aanvragen bij de gemeente. Als het gaat om 2 afzonderlijke bouwwerken, moet er voor de winkel een vergunning worden aangevraagd en voor het woonhuis een melding worden gedaan bij de gemeente. De initiatiefnemer zal dan aan de verschillende procedures moeten voldoen, zoals het inschakelen van een kwaliteitsborger.
Als er bij 2 afzonderlijke bouwwerken toch een vergunning voor het woonhuis en de winkel worden aangevraagd, dan kunt u als gemeente de vergunningaanvraag (gedeeltelijk) afwijzen. U kunt bij de initiatiefnemer aangeven dat voor het woonhuis een melding technische bouwactiviteit moet worden gedaan.
Een melding of vergunningaanvraag mag overigens wel over meerdere bouwwerken gaan, bijvoorbeeld meerdere grondgebonden woningen. Als het een melding betreft voor meerdere woningen, dan kunt u op basis van het vastgestelde beleid, vervolgens bepalen of die te beschouwen is als meerdere bouw- en gereedmeldingen voor de verschillende bouwfasen en/of verkoopfasen binnen het bouwproject (GK1).