Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Consultatiereactie Wet versterking waarborgfunctie Awb

Het is tot 31 juli mogelijk om te reageren op het consultatievoorstel van de Wet versterking waarborgfunctie Awb.

21 juli 2024

Blog

Blog

Ik heb dat zojuist gedaan.

Daarbij heb ik me beperkt tot wat geschreven is over de artikelen 3:45, 3:45a, 3:45b, 6:7 en 6:11 van de Awb.

Die opmerkingen laat ik voorafgaan door mijn zorgen te verwoorden over het gebruik en inzet van wetgeving en (de gevolgen van) het ontbreken van een goede analyse.

In de memorie van toelichting wordt weinig aandacht besteed aan de redenen voor de voorgestelde Awb-wijzigingen. Genoemd wordt de kinderopvangtoeslagenaffaire en de wens om dergelijke affaires te komen.

Om vervolgens al te komen met een opsomming van wijzigingen.

De Awb is een algemene wet en dat betekent dat terughoudend moet worden omgegaan met het doorvoeren van wijzigingen als oplossing van gesignaleerde problemen in een deelgebied, omdat die – met name door de wijzigingen in afdeling 3.6 van de Awb – bestuursrechtbrede gevolgen zullen hebben. Het is dan zeer de vraag of daarmee niet nieuwe problemen worden gecreëerd.

Wetgeving is een mooi vak, maar soms ook wel ingewikkeld, omdat je niet goed weet of en hoe de wetswijzigingen gaan werken. Het is dan ook belangrijk om – voor zover dat mogelijk is - je te verdiepen in de uitvoerbaarheid. Je moet daarbij voorkomen dat je te snel kiest voor het ontwerpen van regelgeving.

Dat is (ook) bij deze wet niet gedaan.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.