De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) is inmiddels een jaar van kracht. Hoe zit het ook alweer en wat merken aannemers en opdrachtgevers daar in de praktijk van?
Een van de veranderingen is dat niet langer de gemeente, maar met name onafhankelijke kwaliteitsborgers de bouwkwaliteit bewaken. Dat betekent: meer controle tijdens het bouwproces en minder ruimte om fouten pas achteraf te herstellen.
Ook qua aansprakelijkheid is er veel veranderd. Aannemers blijven na oplevering aansprakelijk voor gebreken. Opdrachtgevers kunnen hen dwingen om fouten te herstellen, zelfs als deze pas later aan het licht komen. Let op: bij professionele partijen is het mogelijk om van de nieuwe regels af te wijken. In de nieuwe UAV-modelovereenkomst is daarom een keuzebepaling opgenomen. Daarnaast moeten aannemers hun klanten informeren over de wijze van verzekering en risico’s op schade en bouwgebreken.
Een jaar na invoering is duidelijk: de Wkb vraagt om een andere manier van werken. Daarnaast ervaren opdrachtgevers dat bouwen door de kwaliteitsborgers aanmerkelijk duurder is geworden. Mede om die reden is besloten ‘verbouw’ voorlopig nog niet onder het stelsel van kwaliteitsborging te brengen.