Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Geen recht op nadeelcompensatie bij vergunningvrije bouwwerken

Bij de plaatsing van vergunningsvrije bouwwerken, zoals kleine nutsvoorzieningen, dakkapellen, zonnepanelen of kleine speeltoestellen, kan de vraag rijzen of omwonenden recht hebben op nadeelcompensatie. In deze blog leg ik uit waarom dit niet het geval is.

4 oktober 2024

Wat is nadeelcompensatie?

Nadeelcompensatie is een vergoeding die wordt toegekend wanneer een rechtmatig overheidsbesluit of handelen schade veroorzaakt die het normale maatschappelijke risico overstijgt, en wanneer een individu hierdoor onevenredig zwaar wordt getroffen. Het is bedoeld om een balans te vinden tussen maatschappelijke belangen en de bescherming van individuen tegen buitensporige schade.

Juridische basis voor nadeelcompensatie

Artikel 4:126 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) biedt de mogelijkheid tot nadeelcompensatie in geval van onevenredige schade door overheidshandelen. Echter, er zijn uitzonderingen op deze regel. De Omgevingswet (artikel 15.7, lid 4), in combinatie met het Omgevingsbesluit (artikel 9.1), stelt dat voor bepaalde activiteiten geen recht op compensatie bestaat als de schade binnen het normaal maatschappelijk risico valt. Dit geldt voor vergunningsvrije bouwwerken die zijn genoemd in artikel 2.29 a tot en met van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Vergunningsvrije bouwwerken

In het Bbl is vastgelegd onder welke voorwaarden bouwwerken vergunningsvrij zijn. Bouwwerken zoals kleine elektriciteitshuisjes, dakkapellen, zonnepanelen of kleine speeltoestellen, die voldoen aan de gestelde voorwaarden, worden als vergunningsvrij aangemerkt voor de omgevingsplanactiviteit. Dit betekent - kort gezegd- dat ze worden beschouwd als deel van de normale maatschappelijke ontwikkeling en geen buitengewoon risico met zich meebrengen.

Conclusie

Voor vergunningsvrije bouwwerken (genoemd in art. 2.29 a tot en met r Bbl), zoals kleine nutsvoorzieningen, dakkapellen of speeltoestellen, bestaat geen recht op nadeelcompensatie.

De Omgevingswet beschouwt de plaatsing van deze bouwwerken als onderdeel van het normale maatschappelijke risico. Dit betekent dat eventuele schade die hieruit voortvloeit, niet als onevenredig wordt gezien en dus geen aanleiding geeft tot vergoeding.

Het indienen van een aanvraag voor nadeelcompensatie in deze situaties is daarom niet zinvol en kan leiden tot onnodige kosten. Een aanvraag indienen kost vaak 500,-

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.