Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hoe verschillen het buiten behandeling stellen en het weigeren van een vergunningaanvraag van elkaar?

De vraag van de maand december is: “Hoe verschillen het buiten behandeling stellen en het weigeren van een vergunningaanvraag van elkaar?” Deze vraag krijgen wij geregeld en wordt in dit artikel beantwoord.

Bureau Horeca Bijzondere Wetten 14 januari 2025



Een vergunningaanvraag weigeren

​​​​​​​Bij het weigeren van een vergunningaanvraag moet gemotiveerd worden waarom er sprake is van één of meerdere weigeringsgronden. Voor aanvragen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zoals een aanvraag voor een evenementenvergunning of een exploitatievergunning, kijken we naar artikel 1:8 van de (model-)APV.

Krachtens artikel 1:8 lid 1 van de APV kan een vergunning of ontheffing in ieder geval worden geweigerd in het belang van de openbare orde en veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Daarnaast kan op grond van artikel 1:8 lid 2 een vergunning of ontheffing worden geweigerd als de aanvraag daarvoor minder dan drie weken voor de boogde datum van de activiteit is ingediend én daardoor een behoorlijke behandeling van de aanvraag onmogelijk is. Let wel, naast deze drie weken kan een gemeente in haar APV of in nadere regels specifiekere termijnen vaststellen, waarop een aanvraag geweigerd kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 12 weken voor een type A-evenement (minder risico evenement) en 20 weken voor een B- of C- evenement (hoger risico evenement). Ook in deze gevallen kan dus besloten worden een aanvraag te weigeren, vanwege het sluitende systeem van de Algemene wet bestuursrecht (zie, ten aanzien van het sluitende systeem, ons eerdere artikel met de uitleg).

De weigeringsgronden voor een Alcoholwetvergunning staan in artikel 27 van de Alcoholwet. Deze wet kent enerzijds imperatieve weigeringsgronden (artikel 27 lid 1 van de Alcoholwet). Het bevoegd orgaan heeft dan feitelijk geen keuze en moet weigeren. Dit betreffen bijvoorbeeld de eisen aan de inrichting of aan de leidinggevende(n). De overige leden zijn zogenoemde ‘kan-bepalingen’, waarvoor gemotiveerd dient te worden waarom er sprake is van één of meerdere weigeringsgronden.

De beslistermijn voor een Alcoholwetvergunning of bijvoorbeeld een ontheffing artikel 35 Alcoholwet is, gelet op artikel 4:13, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in de basis een redelijke termijn van maximaal acht weken na ontvangst van de aanvraag. Anders dan bij een vergunning op grond van de APV is het te laat indienen, zoals genoemd in 1:8 van de model-APV, geen weigeringsgrond voor de Alcoholwet (of de Awb). Zolang de ondernemer/organisator niet in het bezit is van een Alcoholwetvergunning of ontheffing mag hij simpelweg geen alcoholhoudende drank schenken.

Een vergunningaanvraag buiten behandeling stellen

Bij het buiten behandeling stellen van een vergunningsaanvraag moet er sprake zijn van een van de situaties genoemd in artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb). Een bestuursorgaan kan besluiten een aanvraag niet te behandelen om verschillende redenen, zoals (op basis van lid 1) indien:

a)     de aanvrager niet heeft voldaan aan enig wettelijk voorschrift voor het in behandeling nemen van de aanvraag, of

b)     de aanvraag geheel of gedeeltelijk is geweigerd op grond van artikel 2:15 (elektronisch indienen niet toegestaan maar wel zo ingediend), of

c)      de verstrekte gegevens en bescheiden onvoldoende zijn voor de beoordeling van de aanvraag of voor de voorbereiding van de beschikking.

Let wel, artikel 4:5 van de Awb stelt ook dat een aanvraag buiten behandeling stellen alleen kan als de aanvrager de gelegenheid heeft gehad om een aanvraag, binnen een door het bestuursorgaan gestelde termijn, aan te vullen. Tevens kan een aanvraag buiten behandeling worden gesteld als de aanvraag en/of bijlagen in een vreemde taal (lid 2) of te omvangrijk of ingewikkeld zijn (lid 3). Eveneens moet in deze gevallen een aanvrager de gelegenheid gehad hebben om een aanvraag binnen een gestelde termijn aan te vullen.

Ten slotte is het goed om te realiseren dat een besluit om de aanvraag niet te behandelen, aan de aanvrager bekendgemaakt dient te worden binnen vier weken nadat de aanvraag is aangevuld of nadat de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken (zie artikel 4:5 lid van de Awb).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.