Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Negende tranche Crisis- en herstelwet in werking getreden

Op 18 maart is de negende tranche Crisis- en herstelwet in werking getreden. Hiermee wordt het mogelijk om nieuwe experimenten van de Crisis en herstelwet daadwerkelijk in uitvoering te nemen. Aangewezen gemeenten en provincies kunnen hiermee onder andere voor duurzame innovatieve projecten afwijken van wet- en regelgeving. De provincie Noord-Brabant bijvoorbeeld kan via dit experiment het beleid rond ‘zorgvuldige en duurzame veehouderij’ daadwerkelijk inhoud geven; een aantal gemeenten mag zonder omgevingsvergunning zonnecollectoren plaatsen, op voorwaarde dat de plaatsing past binnen de reikwijdte van het bestemmingsplan.

Rijksoverheid 24 March 2015

Nieuws

Op 18 maart is de negende tranche Crisis- en herstelwet in werking getreden. Hiermee wordt het mogelijk om nieuwe experimenten van de Crisis en herstelwet  daadwerkelijk in uitvoering te nemen. Aangewezen gemeenten en provincies kunnen hiermee onder andere voor duurzame innovatieve projecten afwijken van wet- en regelgeving. De provincie Noord-Brabant bijvoorbeeld kan via dit experiment het beleid rond zorgvuldige en duurzame veehouderij daadwerkelijk inhoud geven; een aantal gemeenten mag zonder omgevingsvergunning zonnecollectoren plaatsen, op voorwaarde dat de plaatsing past binnen de reikwijdte van het bestemmingsplan.



Innovatieve experimenten

In Noord-Brabant mag in het kader van het beleid rond zorgvuldige en duurzame veehouderij experimenteren met de verbrede reikwijdte van de verordening Ruimte. Dat betekent dat de zorgvuldigheidsscores opgenomen in de verordening onderdeel worden van het vergunningentraject. Daarnaast kunnen de Brabantse gemeenten in de urgentiegebieden afwijken van het Activiteitenbesluit zodat maatwerkvoorschriften kunnen worden opgesteld voor bedrijven zonder ontwikkelplannen ten aanzien van geur en fijnstof.

De gemeenten Heerhugowaard, Hoorn, Koggenland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf mogen zonder omgevingsvergunning zonnecollectoren plaatsen, op voorwaarde dat de plaatsing past binnen de reikwijdte van het bestemmingsplan. Spoorzone Delft, Logistiek Park Moerdijk en de gemeente Meerssen gaan experimenteren met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Daarmee lopen deze gemeenten vooruit op de mogelijkheden van het omgevingsplan zoals voorzien in het wetsvoorstel Omgevingswet.

Het ecodorp in de gemeente Boekel is een burgerinitiatief om op lokale schaal duurzaam te voorzien in de woningbehoefte en energievoorziening van een aantal inwoners. Hiervoor mag worden afgeweken van het Bouwbesluit en de Wet milieubeheer. De gemeente Zwolle mag afwijken van het Bouwbesluit om autarkische drijvende trekkershutten en theehuizen te realiseren die niet zijn aangesloten op openbare nutsvoorzieningen.

Bestuursrechtelijke versnelling

Het aardbevingengebied in Groningen is aangewezen als categorie van projecten waar bestuursrechtelijke versnellingen worden gerealiseerd in het kader van herstel, preventie en leefbaarheidsmaatregelen die moeten worden genomen. De bestuursrechtelijke versnelling houdt onder andere in dat de Raad van State na het verstrijken van de beroepstermijn binnen 6 maanden een uitspraak doet.

Ontwikkelingsgebieden

Het transformatiegebied Noordelijke Stadsentree Meppel wordt aangewezen als ontwikkelingsgebied. Dit houdt in dat het gemeentebestuur kan sturen op de toedeling  van de milieugebruiksruimte in dit gebied en daarmee beter kan anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Crisis- en herstelwet

Het besluit, gepubliceerd in het Staatsblad van 17 maart 2015 (

https://www.officielebekendmakingen.nl/stb-2015-109.html

) is een uitwerking van de Crisis- en herstelwet (Chw) die dateert van maart 2010. De wet biedt de mogelijkheid anders om te gaan met regelgeving en besluitvorming te versnellen vanwege de economische crisis. Ook bevat de wet experimentele bepalingen voor gebiedsontwikkeling, innovatie en duurzaamheid. Hierdoor kan in moeilijke tijden de economische structuur van Nederland worden versterkt. Onderdelen van de Crisis- en herstelwet zullen worden opgenomen in de Omgevingswet en in de Algemene wet bestuursrecht.

Aanmelding twaalfde tranche

Voor de twaalfde tranche van de Crisis- en herstelwet kunnen tot 1 oktober 2015 projecten worden aangemeld. U kunt hierover contact opnemen via de postbus (

postbus.chw@minienm.nl

of telefonisch (070-4561257).

Gerelateerde info:

Artikel delen