Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Proces naar een gebiedsplan voor Groningen

Met de presentatie van het Hoofdlijnenakkoord is duidelijk geworden dat de ruim 24 miljard voor het Transitiefonds niet meer beschikbaar is. Maar er zijn nog wel middelen: een landelijke investering van 5 miljard euro per jaar voor de agrarische sector en in totaal 500 miljoen per jaar voor uitbreiding van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Ook staan de opgaven voor natuur, water en klimaat nog overeind. Inmiddels is er iets meer duidelijk over hoe Groningen hier mee omgaat. Het college kiest ervoor de gebiedsprocessen zorgvuldig af te ronden en het gebiedsplan eind dit jaar aan te leveren bij het Rijk.

Provincie Groningen 26 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In ieder van de zeven deelgebieden heeft het afgelopen jaar een groep van zo'n 30 betrokkenen meegedacht en meegewerkt aan de vraag hoe om te gaan met de opgaven voor natuur, water en klimaat. En er is aandacht geweest voor andere doelen, zoals leefbaarheid, vrijetijdseconomie en brede welvaart. De gesprekken die in de gebieden worden gevoerd zijn zeer waardevol gebleken en hebben tot goede opbrengsten geleid. Het college van Gedeputeerde Staten heeft dan ook besloten dat we deze intensieve gebiedsprocessen zoals gepland gaan afmaken. Deze wens ook uitgesproken betrokkenen uit de deelgebieden. Veel agrariërs lopen nu bijvoorbeeld al aan tegen verzilting en verdroging. Zij willen graag aan de slag met de bodem en het water.

Gronings plan

Tegelijkertijd wordt er aan het gebiedsplan gewerkt voor de hele provincie Groningen, op basis van de zeven deelgebiedsplannen. Daarvoor is er ook input vanuit de sociaaleconomische impact analyse en een bedrijfseconomische studie. En er wordt gewerkt aan een verdieping voor de landbouw. Intussen kijken we hoe om te gaan met de ontwikkelingen in Den Haag en hoe de organisatie er na 2024 er uit gaat zien.

Inloopbijeenkomsten

Onderdeel van het proces naar een gebiedsplan voor Groningen zijn de inloopbijeenkomsten. Deze zijn nu gepland van 3 tot en met 16 september, in ieder deelgebied één. Iedereen die geïnteresseerd is, inwoners, ondernemers, organisaties en overheden, is er welkom om zich te informeren over wat er het afgelopen jaar is opgehaald in zijn of haar deelgebied. Kijk voor meer informatie op www.provinciegroningen.nl/deelgebieden.

Vervolg

In de derde week van september gaat het gebiedsplan in concept naar de landbouw/natuur- en de overhedentafel: een vertegenwoordiging van deze sectoren kijkt naar de totaalopgave voor Groningen en adviseert de provincie hierover. De planning is vervolgens dat het gebiedsplan half december ter vaststelling voorgelegd wordt aan Provinciale Staten. Daarna volgt de ter inzagelegging en start de plan-MER-procedure. Het is afwachten hoe de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord er uit gaat zien. Meer informatie volgt zodra het Rijk meer duidelijkheid geeft.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.