De twaalf provincies willen aan de slag met het versnellen van de woningbouw in Nederland. De gezamenlijke ambitie die op tafel ligt, is dat er jaarlijks 100.000 woningen bij moeten komen. De provincies vinden het belangrijk dat daarvan minimaal twee derde betaalbaar, tenminste 30% sociaal is en dat de nieuw te bouwen woningen van een goede basiskwaliteit zijn. Afspraken hierover tussen Rijk, provincies, gemeenten en bouwpartijen zijn bekrachtigd tijdens de Woontop. De provincies vinden wel dat een aantal grote knelpunten opgelost moeten worden om deze resultaten te kunnen behalen, waarbij inzet van het Rijk keihard nodig is. Hiermee wordt onder andere bedoeld aanpak netcongestie, beperken stikstofuitstoot, juridische procedures, water en bodem sturend, zorgen voor voldoende financiering ten behoeve van infrastructuur, voldoende arbeidskrachten en hoge bouwkosten. Hierover willen de provincies het gesprek voortzetten met het Rijk en nauw samenwerken met alle betrokken publieke en private partijen.
“De provincies nemen hun verantwoordelijkheid, maar zien de gemaakte afspraken als een eerste stap om te komen tot een verdere versnelling van de woningbouw”, zegt Rob van Muilekom, gedeputeerde in Utrecht en portefeuillehouder Wonen namens de gezamenlijke provincies. “Het is belangrijk dat we nauw blijven samenwerken met onze partners en scherp voor ogen houden wat we met elkaar willen bereiken. Dat is ervoor zorgen dat elke woningzoekende een passende woning vindt. En dat vraagt een stevige bijdrage van ons allemaal.”
Landelijke standaardisering
Om versneld kwalitatieve en duurzame woningen te realiseren, zijn de partners overeengekomen dat er een landelijke standaardisering moet komen van bouwregels. De provincies kiezen daarbij voor een ambitieuze basiskwaliteit van de woningen. Door deze landelijke standaardisatie wordt het makkelijker om fabrieksmatig te bouwen en zijn de bouwkosten lager. Ook zetten de provincies zich in voor een snellere voorbereiding van woningbouwplannen, zodat de ontwikkeltijd met enkele jaren afneemt. En moet er ruimte blijven voor innovatie en experimenten ten behoeve van de doorontwikkeling van toekomstbestendige woningen.
Bestaande voorraad
De provincies gaan met gemeenten aan de slag om woningen aan de bestaande woningvoorraad toe te voegen door middel van optoppen en woningsplitsen. En willen nadere afspraken maken met het Rijk en gemeenten over de transformatie van gebouwen en de herstructurering van bestaande woonwijken, zodat de woningkwaliteit verbetert en verduurzaamd wordt.
Woondeals
Samen met het Rijk, gemeenten en corporaties hebben provincies afspraken gemaakt voor de bouw van ruim 900.000 woningen vanaf 2022 tot en met 2030. Deze afspraken zijn vastgelegd in regionale woondeals. De provincies willen samen met de woondealpartners en de marktpartijen, de afspraken van de Woontop laten landen in deze regionale woondeals. Samen bewaken we de voortgang en vinden we oplossingen voor vertraging en/of knelpunten aan de regionale versnellingstafels.
Woontop
De Woontop in Nieuwegein is op 11 december door het Rijk georganiseerd om de woningbouw in Nederland te versnellen. Aanwezig zijn de Rijksoverheid, NEPROM, IVBN, Bouwend Nederland, NVM, Vereniging Eigen Huis, WoningbouwersNL, Vastgoed Belang, VNG, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg.