Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Relatie vergunningsvrije bouwtechnische bouwwerken en stelsel kwaliteitsborging wordt verduidelijkt

Sinds 1 januari 2024 geldt voor nieuwbouw van bouwwerken in gevolgklasse 1 (art. 2.17 Besluit bouwwerken leefomgeving, Bbl) het stelsel van kwaliteitsborging volgens de op 1 januari 2024 in werking getreden Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

16 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht



Een bouwtechnische omgevingsvergunning is volgens art. 5.1, lid 2, onder a Omgevingswet benodigd voor zover het gaat om een bij AMvB aangewezen geval. Deze AMvB is het Bbl.

In artt. 2.25 en 2.26 Bbl worden 2 categorieën aangewezen die bouwtechnisch vergunningplichtig zijn (daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen bouwwerken met en zonder dak).

Art. 2.27 Bbl zondert vervolgens de vergunningplichtige gevallen zoals bedoeld in artt. 2.25 en 2.26 Bbl voor bepaalde gevallen weer uit. In art. 2.27, lid 1, onder a Bbl is bijvoorbeeld een bouwwerk zoals bedoeld in gevolgklasse 1 weer uitgezonderd van de vergunningplicht (wat onder gevolgklasse 1 geldt, en dus valt onder de systematiek van kwaliteitsborging, is bepaald in art. 2.17 Bbl). Deze gevallen van gevolgklasse 1 zijn op grond van art. 2.18 Bbl meldingsplichtig.

In de praktijk was het niet helemaal duidelijk of de systematiek van de Wkb enkel geldt voor gevallen die in artt. 2.25 en 2.26 worden aangewezen als vergunningplichtig (en vervolgens weer in art. 2.27 worden uitgezonderd), en de Wkb dus niet geldt voor vergunningvrije gevallen.

In een komende wetswijziging wordt dit verduidelijkt (zie het Besluit van
houdende wijziging van het Bbl in verband met het regelen van
een besluit tot ingebruikname en het herstel van enkele wetstechnische gebreken):

https://www.internetconsultatie.nl/ingebruiknamebesluit_bbl/document/12416


Een wijziging betreft een verduidelijking van de samenhang tussen de vergunningplicht op grond van de artt. 2.25 en 2.26 Bbl, vergunningvrije bouwactiviteiten op grond van art. 2.27 en de meldingplicht op grond van artikel 2.17 Bbl. In art. 2.27 is geregeld dat bouwactiviteiten die op grond van de artikelen 2.25 of 2.26 vergunningplichtig zijn, en vallen onder de regels van art. 2.17, onder de meldingsplicht vallen. Uit de regels bleek echter onvoldoende dat vergunningvrije activiteiten niet alsnog meldingplichtig zijn (p. 5).

De verhouding tussen vergunningvrije, meldingplichtige en vergunningplichtige bouwactiviteiten is verduidelijkt. Aan de aanhef van art. 2.17, lid 2 Bbl is toegevoegd dat een bouwactiviteit alleen kan vallen onder gevolgklasse 1 als het een bouwactiviteit betreft die op grond van artikel 2.25 of 2.26 vergunningplichtig is. Dit om te verduidelijken dat vergunningvrije bouwactiviteiten niet alsnog onder de meldingplicht vallen. Aan art. 2.18 Bbl is vervolgens een nieuw eerste lid toegevoegd dat regelt dat meldingplichtige bouwactiviteiten niet alsnog vergunningplichtig zijn (p. 8).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.