Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen (PVV), heeft zijn zorgen geuit over de afname van milieucontroles bij omgevingsdiensten in Nederland. Door personeelstekorten kunnen omgevingsdiensten niet voldoen aan de opdrachten die ze van regionale overheden krijgen. Kamerleden Van Kent (SP) en Kostić (PvdD) stelde Kamervragen hierover, maar de staatssecretaris lijkt geen overzicht te hebben van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd.
Dat het omgevingsdiensten door te weinig deskundig personeel niet lukt om voldoende milieucontroles uit te voeren, en daarmee niet aan de opdrachten van regionale overheden voldoen, bleek uit een analyse van jaarstukken van 29 omgevingsdiensten door regionale omroepen en de NOS in juli.
“Ik vind het zorgwekkend dat omgevingsdiensten vanwege personeelstekorten niet kunnen voldoen aan de opdrachten die zij van regionale overheden krijgen,” laat de staatssecretaris weten. “Het waarborgen van een veilige en gezonde leefomgeving is van groot belang, en voldoende personeel bij de omgevingsdiensten is essentieel om dit te kunnen realiseren.”
Omgevingsdienst NL laat weten met 5 tot 30 procent van het personeelsbestand aan vacatures open te hebben staan. Daarnaast besteden omgevingsdiensten tussen de 20 en 35 procent van de totale personeelskosten aan het inhuren van externe medewerkers. “Het beeld van Omgevingsdienst NL is dat enkele milieucontroles later worden uitgevoerd als gevolg van een tijdelijk tekort aan medewerkers. Hierdoor komt de handhaving onder druk te staan,” aldus de staatssecretaris.
Jansen heeft op dit moment alleen geen volledig overzicht van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd als gevolg van onderbezetting. Kamerlid Kostić (PvdD) uitte haar zorgen over een afname van toezicht en handhaving bij grote vervuilers als Schiphol, Nedmag, Chemours en Tata Steel. “Cijfers over aantallen controles heb ik niet, ook heb ik geen inzicht of er minder controles worden uitgevoerd dan wanneer er meer personeel zou zijn,” antwoord de staatssecretaris. Ook laat hij weten dat er geen incidenten en risicovolle voorvallen bekend zijn, die niet adequaat afgehandeld konden worden als gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
De staatssecretaris benadrukte wel de inspanningen die zijn geleverd om de personeelstekorten te verhelpen, zoals de recente lancering van een naamsbekendheidscampagne en het vrijmaken van budget voor regionale arbeidsmarktprojecten. “Mijn departement heeft de afgelopen twee jaar een specifieke uitkering beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten waarmee diverse omgevingsdiensten regionale arbeidsmarktprojecten hebben uitgevoerd,” legde hij uit.
Volgens de staatssecretaris zijn de eigenaren en opdrachtgevers van de omgevingsdiensten, de provincies en gemeenten, verantwoordelijk voor het op peil houden van de capaciteit bij de omgevingsdiensten. “Ik zie dat de huidige capaciteit van de omgevingsdiensten niet voldoende is en dat de krappe arbeidsmarkt ook hier een aandachtspunt is.”
Daarnaast lanceerde het interbestuurlijk programma VTH-stelsel dit jaar een naamsbekendheidscampagne om werk bij omgevingsdiensten te promoten, de campagne loopt tot in 2025. “Mijn departement heeft de afgelopen twee jaar een Specifieke Uitkering beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten waarmee diverse omgevingsdiensten regionale arbeidsmarktprojecten hebben uitgevoerd,” schrijft Jansen.