Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG onderzoekt toekomst TAM gerelateerde verzoeken

Bevoegde gezagen kunnen ook in de tweede helft van 2025 de functionaliteit van de TAM Gerelateerde verzoeken nog gebruiken. Het beschikbaar zijn van de functionaliteit gerelateerde verzoeken na 2025 wordt gezien als groot belang en wordt met softwareleveranciers bezien.

VNG 17 April 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

TAM Gerelateerde verzoeken

De tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) Gerelateerde verzoeken is bedoeld voor bevoegde gezagen en omgevingsdiensten om te weten welke verzoeken eerder of tegelijkertijd zijn ingediend op dezelfde locatie.   

Zij kunnen ook zien welke verzoeken er bij andere overheden in een bepaald gebied zijn gedaan en voor welke activiteiten. Dit bevordert de samenwerking tussen overheden en omgevingsdiensten. Er kan namelijk bij het vergunningsproces een beter beeld worden gemaakt van de ingediende verzoeken binnen een bepaald gebied.  

Ook kan gecontroleerd worden of alle verzoeken technisch binnen zijn gekomen via het softwaresysteem. Via een API (Application Programming Interface), kunnen deze gegevens ook deels opgehaald worden via het eigen softwaresysteem, op voorwaarde dat het softwaresysteem hiervoor is ingericht.

Hoelang blijft de TAM Gerelateerde verzoeken nog beschikbaar? 

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft weliswaar sinds 1 januari 2025 de formele verantwoordelijkheid voor de TAM-gerelateerde verzoeken beëindigd, omdat de gegevens via een API beschikbaar worden gesteld aan bevoegd gezagen. Het idee is dat softwarebouwers deze gegevens ontsluiten bij VTH-afdelingen zodat zij dit kunnen gebruiken bij de behandeling van de verzoeken.  

Eind 2024 constateerde de VNG dat het merendeel van de softwareleveranciers deze informatie nog niet geheel of slechts gedeeltelijk kon ontsluiten via hun applicatie.  Gezien het grote belang van deze TAM voor de uitvoeringspraktijk heeft de VNG, met ondersteuning van Rijkswaterstaat en het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), gezorgd dat deze functionaliteit tot zeker eind 2025 in haar huidige vorm beschikbaar blijft.  

Om te bepalen hoe de functionaliteit van de TAM beschikbaar kan blijven na 2025 gaan de VNG samen met Rijkswaterstaat, het Informatiepunt IPLO en de softwareleveranciers in kaart brengen:

  • Wat de gegevens zijn die via de API worden geboden en dus via software ontsloten kunnen worden door softwareleveranciers

  • Welke functionaliteiten er al per softwareleveranciers beschikbaar zijn

  • Wanneer eventuele nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen per softwareleverancier 

Als het nodig is, stellen we een vangnetfunctionaliteit beschikbaar voor de klanten van softwareleveranciers. Hiervoor worden waarschijnlijk kosten in rekening gebracht.  In het derde kwartaal 2025 komen we hierop terug.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.