NEPROM steunt meer regie vanuit het Rijk om de woningbouw te versnellen, maar waarschuwt voor de eis van tweederde betaalbare woningen zonder voldoende financiële ondersteuning.
Op 25 september jl. sprak NEPROM-directeur Fahid Minhas tijdens het rondetafelgesprek over de Wet versterking regie volkshuisvesting, georganiseerd door de Tweede Kamer. NEPROM uitte haar steun voor meer regie vanuit het Rijk om de woningbouwproductie te versnellen, maar sprak ook enkele belangrijke zorgen uit over het huidige wetsvoorstel.
Minhas benadrukte dat het wetsvoorstel positieve aspecten bevat, zoals het verkorten van procedures en het wegnemen van onnodige belemmeringen voor nieuwbouwprojecten. "Deze maatregelen zijn essentieel om de woningbouwproductie te versnellen en ervoor te zorgen dat we de woningtekorten in Nederland kunnen aanpakken," aldus Minhas.
Tegelijkertijd waarschuwde Minhas voor de generieke eis in het wetsvoorstel om tweederde van de nieuwbouwwoningen in het betaalbare segment te realiseren. NEPROM maakt zich zorgen dat deze eis, zonder voldoende structurele financiële ondersteuning, tot vertraging en uitstel van projecten kan leiden. "De woningmarkt is dynamisch en vraagt om flexibiliteit. Wettelijke verankering van zulke streefwaarden kan leiden tot verstarring en kan uiteindelijk de woningbouwproductie belemmeren", benadrukte Minhas.
NEPROM drong er bij de Tweede Kamer op aan om het wetsvoorstel op te splitsen in twee delen: één deel gericht op de daadwerkelijke versnelling van de woningbouwopgave en een ander deel dat betrekking heeft op de rechtvaardige spreiding van aandachtsgroepen en de generieke instructieregels. Ook pleitte NEPROM voor het permanent maken van de maatregelen die procedures verkorten en bouwprojecten versnellen, aangezien het woningtekort naar verwachting niet volledig is opgelost tegen 2030.
Minhas sloot af met de oproep aan de Tweede Kamer om de zorgen van NEPROM serieus te nemen en de wetgeving aan te passen om de bouw van betaalbare woningen haalbaar en versneld uit te voeren.
Bekijk hier het gesprek terug (vanaf 01:57:19).