Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Regeling herbestemmingssubsidie verandert

Vanaf 1 oktober tot en met 30 november 2024 kunnen eigenaren van monumenten en gebouwen met cultuurhistorische waarde weer subsidie aanvragen vanuit de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten (de herbestemmingsregeling). De subsidieregeling is op een aantal punten gewijzigd. Het belangrijkste doel van de wijzigingen is om ervoor te zorgen dat er jaarlijks minder afwijzingen zullen zijn door een betere verdeling van de beschikbare gelden.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 31 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Herbestemmingsregeling

De herbestemmingsregeling bevordert duurzaam gebruik van monumenten en gebouwen met een cultuurhistorische waarde. De regeling voorkomt dat monumenten waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan.

De regeling is geliefd onder eigenaren van monumenten. Met name op het onderdeel herbestemmingsonderzoeken is de behoefte aan subsidie groter dan het beschikbare budget. Daarom is het extra belangrijk dat de beschikbare middelen terechtkomen bij de herbestemmingsopgaven die dat het meest nodig hebben. Om dat te bereiken zijn een aantal regels aangepast:

  • Zo is het maximumbedrag subsidiabele kosten verlaagd van € 25.000 naar € 15.000;

  • wordt de mogelijkheid om meerdere jaren subsidie aan te vragen voor hetzelfde monument beperkt;

  • en zijn de subsidieplafonds voor herbestemmingsonderzoeken en het wind- en waterdicht maken van monumenten verhoogd.

De herbestemmingsregeling is ook op andere onderdelen gewijzigd. Bij herbestemmingsonderzoeken is de voorwaarde opgenomen dat er bij de inpassing van nieuwe functies rekening moet worden gehouden met de cultuurhistorische en bouwhistorische kenmerken van het monument. Ook wordt het ook voor erfgoedgemeenschappen mogelijk gemaakt om subsidie aan te vragen voor een herbestemmingsonderzoek. Een erfgoedgemeenschap is bijvoorbeeld een groep omwonenden, die het monument een bestemming ten gunste van de gemeenschap wil geven.

Een volledig overzicht van de wijzigingen in de regeling kunt u vinden op ‘Wijzigingen instandhoudingssubsidie 2024’.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.