Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Schouder aan schouder werken aan de kwaliteit van de leefomgeving in Caribisch Nederland

Het Rijk en de openbare lichamen moeten samen aan de slag om de grote kwalitatieve achterstanden in de fysieke leefomgeving aan te pakken. Dit stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Samen naar beter: aanbevelingen voor het rijksbeleid voor het fysieke domein in Caribisch Nederland’. Het advies is vandaag namens minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in ontvangst genomen door Roald Lapperre (directeur-generaal Koninkrijksrelaties).

RLI 13 June 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het advies is tevens aangeboden aan de ministers van Economische Zaken, Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Het advies is parallel aangeboden aan de bestuurscolleges van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en de voorzitters van de Eerste en Tweede kamer.

Gesprekken met Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

Voorafgaand aan publicatie van het advies heeft de raad een technische toelichting verzorgd voor een vertegenwoordiging de bestuurscolleges van de drie openbare lichamen. In Den Haag ging Jan Jacob van Dijk (voorzitter Rli) in gesprek met Anjelica Cicilia (gedeputeerde Bonaire) en Bruce Zagers (Gedeputeerde Saba) over de inhoud van het advies en de oproep uit het advies om als openbare lichamen schouder aan schouder met de rijksoverheid te werken aan de kwaliteit van de leefomgeving in Caribisch Nederland. In een digitaal gesprek ging Jantine Kriens (vice-voorzitter Rli) over dezelfde thema’s in gesprek met Sharon Hassel (plaatsvervangend gezaghebber Sint-Eustatius).

Met deze gesprekken onderstreept de raad dat de rijksoverheid en de openbare lichamen het advies alleen samen succesvol ter hand kunnen nemen. De formele rol- en taakverdeling moeten daarbij geen grens zijn die streng wordt bewaakt, maar een vertrekpunt van waaruit alle partijen doen wat nodig is om het geformuleerde ambitieniveau te realiseren.

Grote opgaven én grote achterstanden

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben te maken met grote opgaven in de fysieke leefomgeving. Zo is bijvoorbeeld het woningaanbod én de kwaliteit van woningen onder de maat. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de weginfrastructuur: te weinig en van slechte kwaliteit. Hoewel de eilanden sinds 10-10-2010 volwaardig onderdeel zijn van het land Nederland, zijn er in de fysieke leefomgeving grote en niet te rechtvaardigen achterstanden ten opzichte van Europees Nederland. 

Huidige beleidsinzet draagt bij aan achterstanden

De raad constateert dat de achterstanden – en het voortbestaan daarvan - mede worden veroorzaakt door verschillen in beleidsinzet van het Rijk. Verder constateert de raad dat de uitvoeringskracht tekortschiet, zowel op de eilanden als bij het Rijk, om de grote opgaven in de leefomgeving aan te kunnen. Als laatste stelt de raad vast dat beleidsintensiveringen voor Europees Nederland niet automatisch gepaard gaan met gelijkwaardige beleidsintensiveringen voor Caribisch Nederland, ondanks de belofte van het kabinet. 

Bekijk hier de publicatie .

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.