Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wat mag volgens de wetgever per email ingediend bij verzoeken

Regelmatig horen we in het land dat verzoeken niet altijd via het DSO worden ingediend, maar soms per email of eigen gemaakte formulieren op de webpagina. Aan iplo hebben we gevraagd wat wel/ niet mag volgens de wetgever. In overleg met VRO heeft het IPLO de volgende samenvatting van de regels opgesteld:

VNG 17 december 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Een digitale aanvraag of melding op grond van de Omgevingswet moet altijd via de landelijke voorziening. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om deze per e-mail in te dienen. Het is wel toegestaan om een aanvraag of melding op papier in te dienen. Die aanvraag of melding is dan vormvrij.

Aanvullingen van een aanvraag of melding mag men opsturen per mail als het bevoegd gezag dit toestaat. Het zelfde geldt voor losse gegevens of bescheiden die onderdeel zijn van de indieningsvereisten. Een aanvrager mag dus bijvoorbeeld een aanvraag omgevingsvergunning bouwen digitaal indienen en de bijbehorende bouwtekening apart per e-mail sturen, als het bevoegd gezag dit toestaat.

Let wel een melding is niet gedaan als hij niet compleet is. Of andersom een melding is pas gedaan als aan alle indieningsvereisten is voldaan. Als het bg dus toestaat dat aanvullingen mogen worden gedaan per email, dan gaat de termijn pas lopen als de melding (dus alle bijbehorende informatie is geleverd) volledig is gedaan.

Daarnaast is het goed om aan te geven dat het hier niet gaat om het toevoegen van  nieuwe activiteiten bij een aanvraag, maar om indieningsvereisten. Dan ontstaat er namelijk een nieuwe aanvraag.

Andere informatieverplichtingen dan de melding mag men via het Omgevingsloket indienen, maar het is niet verplicht. Het digitaal indienen van die gegevens en bescheiden is dan vormvrij, tenzij het bestuursorgaan anders heeft bepaald.

Dit op basis van artikel 16.1, Omgevingswet, de artikelen 14.1 en 14.2 van het Omgevingsbesluit en artikel 2:15 van de Algemene wet bestuursrecht.

Speciale uitzonderingen artikel 14.1 lid 3 Omgevingsbesluit

De verplichting om gebruik te maken van het Omgevingsloket is niet van toepassing in de volgende gevallen:

  • Een aanvraag, melding of informatie die is aangemerkt als staatsgeheim als bedoeld in het Besluit Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie 2013

  • Een aanvraag omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit van nationaal belang als bedoeld in artikel 4.12, derde lid, onder c, van het Omgevingsbesluit. Hierbij  geldt een plicht om gebruik te maken van een elektronisch formulier op mijn.rvo.nl. Zie artikel 10.21a van het Omgevingsbesluit.

  • Een aanvraag omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit. Die wordt door de aanvrager in persoon ingediend. Zie artikel 10.21b van het Omgevingsbesluit.

  • Een aanvraag omgevingsvergunning voor een valkeniersactiviteit. Hierbij  geldt een plicht om gebruik te maken van een elektronisch formulier op mijn.rvo.nl. Zie artikel 10.21c van het Omgevingsbesluit.

  • Een maatwerkvoorschrift waarin het bevoegd gezag afwijkt van de voorschriften voor het bezit van en handel in bepaalde dieren en planten van artikel 11.96 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Hierbij  geldt een plicht om gebruik te maken van een elektronisch formulier op mijn.rvo.nl. Zie artikel 10.19b van het Omgevingsbesluit.

  • Een maatwerkvoorschrift waarin het bevoegd gezag afwijkt van de voorschriften voor de introductie of verspreiding van invasieve uitheemse soorten in artikel 11.108 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Hierbij  geldt een plicht om gebruik te maken van een elektronisch formulier op mijn.rvo.nl. Zie artikel 10.19b van het Omgevingsbesluit.

Verplichting gebruik te maken van het correcte formulier als gebruik wordt gemaakt van het DSO

Als je gebruik maakt van het DSO, moet je ook gebruik maken van het correcte formulier (dus geen meldingsformulier voor plicht te informeren of vice versa) in de volgende gevallen (artikel 14.2 Omgevingsbesluit):

•          een aanvraag om een omgevingsvergunning

•          een maatwerkvoorschrift

•          een toestemming tot het treffen van een gelijkwaardige maatregel

•          een melding

•          een informatieverplichting anders dan een melding

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.